SCHIEDAM- In de Grote of Sint Janskerk zijn vanaf 11 juli tot en met 13 september 2014 maar liefst twee tentoonstellingen te zien: ‘De Historische Atlas van Schiedam’ en ‘Parel aan de Nieuwe Maas’. Samen laten ze de ontwikkeling van de stad zien en de toonaangevende wederopbouw-architectuur die we nu nog kunnen bewonderen!
Wethouder M.J.C. Houtkamp verricht op vrijdag 11 juli 2014 om 16.00 uur de feestelijke opening van deze tentoonstellingen.
De exposities zijn het resultaat van een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam, het Gemeentearchief Schiedam en de Grote of Sint Janskerk. Toegang tot de kerk is gratis. De tentoonstelling sluit aan bij het lokale themajaar Verk(n)ocht.
.
De Historische Atlas van Schiedam. Stad van vis, schepen en jenever laat de ontwikkeling van Schiedam zien. Aan de hand van historische plattegronden, tekeningen, foto’s en schilderijen ontvouwt zich de geschiedenis van de stad. Schiedam ontstond om en nabij 1250 bij een dam in de Schie en kreeg in 1275 stadsrechten. De stad groeide door handel en haringvisserij. Vanaf 1650 schakelde Schiedam over op moutwijn en jenever. In de 18e eeuw beleefde Schiedam haar ‘gouden eeuw’. De twintigste eeuw stond voor Schiedam in het teken van de scheepsindustrie. In 1905 vestigde Gusto zich in Schiedam, gevolgd door de Nieuwe Waterweg en Wilton, later Wilton-Fijenoord. Met het failliet van de werven na 1980 verloor Schiedam veel werkgelegenheid en inwoners. De bouw van nieuwe wijken zorgde voor een nieuwe groei tot net boven de 75.000 inwoners.
Parel aan de Nieuwe Maas. Wederopbouwarchitectuur in Schiedam, 1940 – 1965 Schiedam is na de Tweede Wereldoorlog een stad met een wervelende ontwikkeling, het optimisme overheerst en de stad groeit explosief. Stedenbouwkundigen grijpen de gelegenheid aan om in de vaart van de wederopbouw te bouwen aan een herinrichting van de samenleving. Rust, ruimte en groen worden toonaangevende begrippen. Voorzieningen zoals scholen, winkels en kerken moeten binnen handbereik liggen. Het uitbreidingsplan met de titel Memorandum, over de stedenbouwkundige ontwikkeling van Schiedam uit 1949 geeft richtlijnen voor nieuw aan te leggen wijken als Tuindorp Kethel en Nieuwland, maar ook voor het saneren van de oude binnenstad. Het nieuwe elan waarmee Schiedam bouwt bezorgt de stad de bijnaam Parel aan de Nieuwe Maas