WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DRONKEN MET ONGELDIG RIJBEWIJS OP A20 SCHIEDAM

SCHIEDAM- De Kaapverdiër N. M. uit Rotterdam-Hoogvliet moet voor de politierechter verschijnen, omdat hij ervan wordt beschuldigd dat hij zonder geldig rijbewijs over de snelweg A20 bij Schiedam heeft gereden. Bovendien heeft hde 39-jarige M. geweigerd om mee te werken aan een alcoholcontrole van de politie.

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat M. op de avond van 23 april 2022 in Schiedam door de politie is staande gehouden. Hij zou toen hebben geweten of hebben moeten weten dat zijn rijbewijs voor de categorieën AM en B van motorrijtuigen ongeldig was verklaard. Hij zou daarna geen ander rijbewijs hebben gekregen voor het besturen van een motorrijtuig van die categorieën. Toch zou hij op de A20 een personenauto hebben bestuurd.

Diezelfde nacht zou de verdachte ook hebben geweigerd om mee te werken aan een ademonderzoek. Hij zou als bestuurder van een personenauto worden verdacht van het overtreden van artikel 8 van de Wegenverkeerswet 1994, dat het verbiedt om onder invloed van alcohol te rijden. Hij zou niet hebben voldaan aan de verplichting om in een apparaat te blazen dat voor het onderzoek was bedoeld. Ook zou hij geen gevolg hebben gegeven aan alle aanwijzingen die de opsporingsambtenaar hem had gegeven voor het onderzoek.

Als de verdachte wordt veroordeeld, kan hij minimaal een boete krijgen. Het rijden zonder rijbewijs is een overtreding waarvoor een geldboete of een hechtenis kan worden opgelegd. De hoogte van de boete of de duur van de hechtenis hangt af van het aantal keren dat de verdachte eerder is betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Volgens de richtlijnen van het OM kan de straf variëren van een boete van 240 euro bij een eerste overtreding tot vier weken hechtenis onvoorwaardelijk bij een vijfde overtreding.

Het weigeren van een ademonderzoek is een misdrijf waarvoor een geldboete en een ontzegging van de rijbevoegdheid kan worden opgelegd. De straf voor het weigeren van een ademonderzoek is gelijk aan de straf voor het rijden met een zeer hoog alcoholgehalte in het bloed. Volgens de richtlijnen van het LOVS wordt er standaard uitgegaan van een geldboete van 1.000 euro en een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 9 maanden. Dit geldt ook voor het weigeren van een bloedonderzoek.

De verdachte kan dus in totaal een geldboete van 1.240 euro een hechtenis van maximaal vier weken en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 9 maanden krijgen als hij wordt veroordeeld voor beide feiten. Dit zijn echter de maximale straffen. .De politierechter kan ook een lagere straf opleggen als er verzachtende omstandigheden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *