WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘DRONKEN BESTUURDER’ (45) SCHIEDAM WEIGERT ADEMONDERZOEK

SCHIEDAM- Maquered P., een 45-jarige man uit Schiedam-Groenoord (geboren op Curaçaos-Nederlandse Antillen), zou in Rotterdam-Hoogvliet een bestelauto hebben bestuurd, terwijl hij onder invloed was van alcohol. Het Openbaar Ministerie heeft de man gedagvaard waardoor hij nu moet verschijnen voor de politierechter.

Het voorval gebeurde op 17 november 2022, toen de politie de man met zijn bestelauto aanhield vanwege zijn rijgedrag. De politie vermoedde dat hij te veel had gedronken, maar de man weigerde mee te werken aan een ademonderzoek. Hij blies niet in het apparaat dat zijn alcoholgehalte moest meten en volgde niet de aanwijzingen van de politie op.

P. moet zich nu verantwoorden voor het rijden onder invloed van alcohol, drugs, medicijnen of een combinatie daarvan. Of voor het weigeren van een ademanalyse of bloedonderzoek. Dit zijn ernstige verkeersdelicten, waarvoor een speciale regeling geldt. Als P. schuldig wordt bevonden, krijgt hij een strafpunt. Dit strafpunt blijft staan als P. niet meer in hoger beroep kan gaan tegen de uitspraak. Als P. nog een keer wordt veroordeeld voor een ernstig verkeersdelict, krijgt hij een tweede strafpunt. Dan wordt zijn rijbewijs automatisch ongeldig verklaard en moet hij dit inleveren.

Het is verplicht om mee te werken aan een ademonderzoek of bloedonderzoek als u wordt aangehouden wegens rijden onder invloed. Als u dat niet doet, bent u strafbaar voor het weigeren van medewerking aan een alcohol- of drugsonderzoek, waarvoor u een boete, een gevangenisstraf of een ontzegging van de rijbevoegdheid kunt krijgen. Een ademonderzoek of bloedonderzoek moet wel volgens de wettelijke regels en waarborgen worden uitgevoerd, anders is het onderzoek ongeldig. Er zijn verschillende redenen waarom de politie een bloedonderzoek kan bevelen, bijvoorbeeld als een ademonderzoek onmogelijk of mislukt is, als er een vermoeden is van het gebruik van andere drugs dan alcohol, of als de verdachte om een tegenonderzoek vraagt.

Uit een onderzoek van de SWOV uit 2017 blijkt dat er in 2015 ongeveer 1.500 bestuurders werden vervolgd voor het weigeren van een alcoholonderzoek. Uit een rapportage van het OM uit 2019 blijkt dat er in 2018 ongeveer 1.100 zaken waren waarbij het weigeren van een drugsonderzoek ten laste werd gelegd. Deze cijfers geven echter geen informatie over het aantal veroordelingen of vrijspraken. Bovendien kunnen deze cijfers per jaar verschillen door veranderingen in de wetgeving, het handhavingsbeleid of het middelengebruik.

Eén gedachte over “‘DRONKEN BESTUURDER’ (45) SCHIEDAM WEIGERT ADEMONDERZOEK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *