ROTTERDAM- Wethouder Ronald Buijt (Leefbaar) wil Rotterdamse ouderen gezond en lichamelijk fit houden door hen vrijwilligerswerk te laten doen voor andere ouderen of jongeren. Zo kunnen ze hun levenservaring en kennis delen en nuttig maken, is de gedachte. Buijt: ‘We stimuleren ontmoeting en sociale contacten, zodat ook ouderen elkaar kunnen ondersteunen.’ Dat alles staat in de actieagenda ‘Goud voor Oud‘ waarmee de wethouder nu naar buiten komt.
De actieagenda richt zich op het benutten van de talenten van ouderen. Er zijn verschillende mogelijkheden om ouderen te helpen om te ontdekken wat ze graag willen doen. Zo is er een talentscan waarmee ouderen hun interesses en vaardigheden kunnen (her)ontdekken. Ook zijn er trainers die ouderen kunnen begeleiden bij het vinden van geschikt vrijwilligerswerk. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten voor ouderen, zoals workshops, dansmiddagen en culturele uitjes.
De actieagenda besteedt ook speciale aandacht aan ouderen die in seniorencomplexen wonen. Het college wil dat er sociale huismeesters komen die een oogje in het zeil houden en een luisterend oor bieden. Ook wil het college het aantal thuisplusflats vergroten. Dit zijn flats waar ouderen dicht bij elkaar wonen, zodat de zorg en het welzijn efficiënt geregeld kunnen worden. Bovendien kunnen ouderen zo makkelijker contact leggen met hun buren en samen activiteiten ondernemen.
Ouderen die meer zorg nodig hebben, kunnen die sneller en eenvoudiger krijgen door een pilot waarbij de zorgaanbieders zelf de Wmo-indicatie mogen afgeven. Dit betekent dat de ouderen niet meer naar de gemeente hoeven te gaan om hun zorgvraag te stellen. Ze kunnen direct bij de zorgaanbieder terecht, die de zorg op maat kan leveren. Zo hoeven de ouderen hun verhaal maar een keer te vertellen en wordt de zorg sneller en beter geregeld.
Op woensdag 15 november zal wethouder Buijt zijn actieagenda officieel presenteren in het Theater Zuidplein. Er zullen veel ouderen en organisaties die zich bezighouden met zorg en welzijn aanwezig zijn om de actieagenda te bespreken en te ondersteunen.
PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies
Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.
Klik HIER!
Gaat wethouder Buyt dan ook gratis werken? Of geldt dit alleen voor anderen?
Wat een gelul weer zeg van de een of andere neo-liberale flapdrol die nog steeds buiten elke werkelijkheid staat. Dat neo-liberale gezwam dat nu een kleiune 30 jaar de boventoon voert heeft er voor gezorgd dat de Nederlandse maatschappij werkelijk op alle fronten krakend is vastgelopen door het beleid van die buiten-democratisch naar vorengeschoven leptosome hufter met waterhoofd. Het is niet voor niks dat al dat politieke tuig gauw de plaat heeft gepoetst zodra er verantwoording afgelegd moest gaan worden.
Gewoon weer bejaardentehuizen openen zodat een huisarts en wijkverpleegkundige niet meer stad en land hoeven af re rijden en grote woningen beschikbaar komen. Mijn ouders van 84 en 83 wonen in een rijtsjeshuis met 4 slaapkamers waarin een gezin met kinderen graag zou wonen. Verkopen en dan duurder het een of ander bejaardenhutje terugkopen waarebij ze evenzogoed alles zelf moeten regelen is geen optie en dus bijven ze zitten waar ze zitten.