VLAARDINGEN- Vlaardingen heeft van alle waterweggemeenten de meeste inwoners met een bijstandsuitkering, slechts achttien minder dan begin vorig jaar, zo blijkt uit de gegevens van bijstandsverlener Stroomopwaarts. Begin 2022 waren er 5357 uitkeringen, eind 2022 waren dat er 5159. Heel de Stad (HdS) is op basis van de cijfers voorstander van het invoeren van een maatschappelijke diensttijd voor iedereen in de bijstand, zonder dat dit ten koste gaat van betaalde banen.
Uit een analyse blijkt ook dat Vlaardingen een hogere toestroom van bijstandsgerechtigden kent. HdS denkt dat dit komt door het grote aantal sociale huurwoningen in de stad. Ook heeft Vlaardingen meer alleenstaande ouders, dak- en thuislozen en vluchtelingen, die over het algemeen een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
Volgens HdS is de maatschappelijke diensttijd dé oplossing. Ron Boers (HdS): ‘Werkverschaffing is niet de vorm, al heeft onze regio daarmee wel het Kralingse bos gekregen. HEEL DE STAD ziet als vorm een dienstplicht met een opvoedkundige waarde. Niet iedereen in Nederland heeft een goede opvoeding gehad. Een sociale dienstplicht kan ervoor zorgen dat normen en waarden worden aangeleerd of herwaardeerd. Door het werken met bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten zullen jongeren zich na verloop van tijd beter kunnen verplaatsen in de situatie van deze mensen, waardoor de kans groot is dat zij genuanceerder over ouderen gaan denken. Ook kan het een zinvolle bijdrage leveren aan de inburgering van immigranten in de samenleving. Zij maken kennis met de Nederlandse cultuur en krijgen de kans om de Nederlandse taal beter te leren. Ook komen ze in contact met de autochtone bevolking en dit zal hun integratie alleen maar ten goede komen. Het is een mooie plus op hun cv, ze kunnen talenten ontdekken waarvan ze niet wisten dat ze die hadden.’
Zit niet ook dat hele Oekraïnerdorp, het prestigeproject van onze burgemeester in de bijstand?
Die hadden toch allemaal werk dat ze hadden verloren door naar het azc te komen in Vlaardingen? (…) Het geschiedvervalsen voor de toekomst begint nu, zal Wijbinga denken.
Ik vermoed dat wij meervan dat volk kunnen leren, dan zij van ons.
Althans van een aanzienlijk deel.
Ze beschikken over talenten, waarvan ik het bestaan niet kon voorstellen. Waarschijnlijk komt dat omdat het Hollandse woord ervoor ‘misdaad’ is.