SCHIEDAM- De directie van de Frankelandgroep in Schiedam wil niet meer reageren op kritische publicaties over verpleeghuis Frankeland aan de Liduinastraat. Zo valt te lezen in een brief die woensdag is verspreid onder de medewerkers en vrijwilligers van de instelling. De directie verwijst voor een ‘onafhankelijk oordeel’ naar uitslagen van de klant- en medewerkertevredenheidsonderzoeken, de standpunten van de Clienten- en Ondernemingsraad en de rapporten van de Inspectie Volksgezondheid en het Zorgkantoor.
Eerder deze week schreef Frankeland aan de Schiedamse politiek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ‘nooit een klacht heeft ontvangen. Laat staan dat er een klacht gegrond is bevonden’. Volgens een woordvoerder van de IGZ ligt dat toch anders. De IGZ heeft vier ‘meldingen’ ontvangen. En een melding is van veel meer gewicht en minder vrijblijvend dan een klacht. Over de inhoud van deze vier meldingen kan en mag de IGZ, in verband met de privacyregels, geen enkele uitspraak doen. Voor een ‘onafhankelijk oordeel ‘ over de meldingen bij Frankeland zijn de rapporten van de IGZ ongeschikt.
Nu de directie van Frankeland zwijgt blijven ook vragen rond het daadwerkelijke percentage bewoners met doorligwonden (decubitus) binnen het verpleeghuis onbeantwoord. De directie schreef de politiek dat momenteel zes van de tweehonderdveertig verpleeghuisbewoners een vorm van decubitus hebben. De directie noemt dat ‘spectaculair weinig’, maar een groot gedeelte van het Frankelandcomplex bestaat uit -honderdvijftig- aanleunwoningen. Het aantal daadwerkelijk bedlegerige patiënten -de risicogroep voor het eventueel oplopen van decubitus- komt daardoor uit op zo’n negentig in heel Frankeland. Het landelijk gemiddelde van decubitus binnen instellingen ligt op 3,8 %.