ROTTERDAM- Cargill, met een vestiging in de Botlek, steunt haar eindbod voor de cao, maar wil ook met de vakbonden praten over redelijke voorwaarden. Dat zegt de directie nu er een staking is onder leiding van FNV en CNV.
Cargill deed een eindbod nadat de onderhandelingen mislukten. FNV wees het af omdat het loonbod te laag was, vooral door de hoge inflatie. Cargill bood 2,25% extra voor 20 maanden en wilde veranderingen in de automatische prijscompensatie, de ouderenregeling, het sociaal plan en Bevrijdingsdag.
De directie zegt dat het eindbod 7% is, met een inflatie-afhankelijk en een gegarandeerd deel. Automatische Prijs Compensatie (APC) is sinds vorig jaar in de cao. APC hangt af van de inflatie en is niet gegarandeerd. Het telt wel mee voor de totale loonsverhoging in 12 maanden. Cargill wil een deel van de APC garanderen. Het basisloon is onderdeel van een pakket aan arbeidsvoorwaarden.
Cargill heeft in de vorige cao de inflatie gecompenseerd. Dat leidde tot 11% loonsverhoging in 12 maanden, waarvan 5% dit jaar. Cargill vindt de 2% of 3% gegarandeerde loonsverhoging + 5% of 4% inflatie-afhankelijke loonsverhoging in de nieuwe cao (afhankelijk van het eindbod) een goed voorstel.
De directie heeft een mail gestuurd naar de medewerkers. Daarin staat dat de rechter heeft bepaald dat medewerkers (behalve uitzendkrachten) ook ander werk mogen doen. Cargill mag dus vragen om het werk van stakers over te nemen. De vakbonden noemen dat ‘besmet’ werk, maar medewerkers mogen dat doen. Ze mogen het ook weigeren als ze zich daar niet goed bij voelen.