VLAARDINGEN- Een 20-jarige man, Richenthly L., die ervan wordt verdacht een Vlaardingse loodgieter te hebben afgeperst wegens een vermeende diefstal, zal komende donderdagochtend voor de meervoudige strafkamer verschijnen. De Antiliaan L. verblijft momenteel in de gevangenis van Rotterdam-Hoogvliet en wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een poging tot afpersing op 5 januari 2024 in Vlaardingen.
L. zou, samen met mogelijke mededaders, geprobeerd hebben de loodgieter en een nog onbekend iemand door middel van geweld of bedreiging met geweld te dwingen tot het afgeven van geldbedragen. Hij zou zich in het donker gekleed nabij de woning van de loodgieter hebben bevonden en in het bezit zijn geweest van een bivakmuts, werkhandschoenen, ductape en een doek met daarop de tekst ‘betalen dief’. De poging tot afpersing is niet voltooid.
Officieel weet de getroffen loodgieter niet wat er achter de reeks aanslagen zit. Ook de politie tast officieel nog altijd in het duister.
De zaak wordt donderdag behandeld en kan leiden tot een veroordeling op basis van artikel 312 lid 2 sub 2, artikel 317 lid 1 en artikel 45 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht. Indien dit niet tot een veroordeling leidt, kan er alsnog vervolging plaatsvinden voor poging tot dwang onder artikel 284 lid 1 sub 1, artikel 45 lid 1 en artikel 47 lid 1 sub 1 van hetzelfde wetboek.
De mogelijke straf voor poging tot afpersing in Nederland kan variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de zaak en de betrokkenheid van de verdachte. Over het algemeen kan poging tot afpersing leiden tot een gevangenisstraf. Bijvoorbeeld, in een zaak waarbij de verdachten zich schuldig maakten aan poging tot afpersing, legde de rechtbank gevangenisstraffen op die varieerden tussen de 12 en 40 maanden.
Volgens de wet kan de maximale straf voor afpersing oplopen tot negen jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie, wat neerkomt op 82.000 euro. Als de afpersing door twee of meer personen wordt gepleegd, kan de maximale straf zelfs twaalf jaar gevangenisstraf zijn. De daadwerkelijke straf die wordt opgelegd, hangt af van vele factoren, waaronder de ernst van het misdrijf, de omstandigheden waaronder het werd gepleegd, en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.
Het zal dan wel niet om koperdiefstal gaan ……………………