SCHIEDAM- De vragen en noden van buitenlanders op leeftijd in Schiedam zijn in beeld. Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de fractie van Denk. De partij wil weten hoe het staat met de plannen om deze groep senioren naar hun wensen te ondersteunen.
Volgens het college is Rogplus, de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Wmo, goed op de hoogte van de specifieke wensen en problemen van oudere migranten. Rogplus werkt samen met SOL, een aanbieder die veel ervaring heeft met multiculturele zorg in Rotterdam. Uit een eigen onderzoek van Rogplus blijkt dat sommige oudere migranten kiezen voor een persoonsgebonden budget (PGB) om dagbesteding te krijgen die aansluit bij hun eigen cultuur. Zowel de gecontracteerde aanbieders als de PGB-aanbieders worden positief beoordeeld door de cliënten, aldus het college.
In het subsidiëren van welzijnsvoorzieningen betreft een van de wegingscriteria bijdragen aan het realiseren van een inclusieve samenleving in Schiedam. Dit heeft geresulteerd in onder meer specifiek aanbod voor migrantenouderen, door aanbieder Inclusia, naast het algemene aanbod voor ouderen. Inclusia verzorgd bijvoorbeeld ontmoetingsgroepen en trainingen Gezond Ouder Worden in Nederland.
Bij vrijwel alle onderzoeken naar wonen, die landelijk maar ook lokaal worden uitgevoerd, komen ook de wensen en behoeften van ouderen in beeld. Er kan bij de uitkomsten in bijna alle gevallen op leeftijd gerapporteerd worden. Zo is recent het Woononderzoek MVS 2022 van het Kenniscentrum Maassluis-Schiedam afgerond met daarin specifieke aanbevelingen voor ouderenhuisvesting en de eisen die hierbij moeten worden gesteld aan gebouw en omgeving. Verder zijn er landelijk diverse onderzoeken naar de zorgvraag bij ouderen uitgevoerd die rekening houden met verschillen in culturele achtergrond. De uitkomsten van al deze onderzoeken worden vervolgens meegenomen in het beleid dat op deze thema’s gemaakt wordt. Een voorbeeld hiervan betreft de ontwikkeling van huisvesting van onder meer senioren met een migratieachtergrond door Woonplus in Groenoord-Zuid. Woonplus heeft in het najaar 2022 het initiatief genomen om een aantal Kennissessies te organiseren over dit onderwerp en daarvoor partijen uit de stad uitgenodigd om deel te nemen. Waaronder de gemeente Schiedam, DSW, Frankelandgroep en Rogplus.
De oudere huisvesting van inwoners met een migratieachtergrond in Schiedam is het resultaat van achterkamertjespolitiek onder allochtonen. De fractievoorzitter van Denk en de voormalige VVD-wethouder Fahid Minhas hadden in het najaar van 2020 geheime gesprekken over een mogelijke deal: Denk zou het warmtenet in Groenoord steunen als de VVD zou instemmen met een ‘Turks bejaardenhuis’ in Schiedam. Dit blijkt uit de WhatsApp berichten die de twee op 15 en 16 december 2020 hadden verstuurd. Wethouder Minhas zei vlak voor de stemming in de gemeenteraadsvergadering over het warmtenet dat hij voor zorgvuldigheid en transparantie stond, maar de werkelijkheid was anders.
Achterkamertjespolitiek? Corruptie is het woord.
Nou, die ouder migranten hebben mooi pech want de meeste bejaardentehuizen zijn door dat linkse tuig volgestopt met asieltuig en Oekraïners, en die zijn (behalve meestal kachel) ook nog erg racistisch.