BERKEL EN RODENRIJS- Demi Vollering uit Berkel en Rodenrijs wint Tour de France. De Berkelse Vollering heeft daarmee geschiedenis geschreven door als eerste Nederlandse vrouw de Tour de France te winnen. De 26-jarige renster van SD Worx domineerde de driedaagse rittenkoers met twee etappezeges en een tweede plaats in de tijdrit. Ze hield in het eindklassement haar ploeggenote Anna van der Breggen en de Franse titelverdedigster Juliette Labous achter zich.
Vollering, die dit jaar al de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik op haar naam schreef, toonde zich de sterkste klimster in de Tour de France. Ze won zaterdag de eerste etappe met aankomst op de Col du Portet, een col van buitencategorie. Ze versloeg daar Van der Breggen en Labous in een sprint. Zondag was ze opnieuw de beste in de koninginnenrit naar Saint-Lary-Soulan, waar ze solo aankwam na een demarrage op de laatste klim.
Maandag stond er een individuele tijdrit van 22 kilometer op het programma, met start en finish in Pau. Vollering begon met een voorsprong van 1 minuut en 18 seconden op Van der Breggen en 1 minuut en 23 seconden op Labous. Ze wist dat ze geen tijdrijdster pur sang is, maar ze verdedigde haar gele trui met verve. Ze eindigde als tweede, op slechts 12 seconden van de Zwitserse Marlen Reusser, die de snelste tijd neerzette. Van der Breggen werd derde, op 25 seconden van Reusser, en Labous vierde, op 42 seconden.
Zo kon Vollering haar armen in de lucht steken als de eerste Nederlandse winnares van de Tour de France voor vrouwen, die dit jaar voor het eerst sinds 1989 werd georganiseerd. Ze volgt op de erelijst Jeannie Longo op, die destijds haar vijfde Tourzege behaalde. Vollering was dolblij met haar historische prestatie. “Dit is een droom die uitkomt. Ik kan het nog niet geloven. Het is zo’n eer om deze trui te dragen en deze wedstrijd te winnen. Ik ben heel trots op mezelf en op mijn ploeg, die me fantastisch heeft gesteund. Dit is het resultaat van hard werken en veel passie voor deze sport”, zei ze na afloop.
Vollering kreeg op het podium in Pau ook de groene trui als winnares van het puntenklassement en de bolletjestrui als beste klimster. Van der Breggen mocht de witte trui als beste jongere in ontvangst nemen. De Nederlandse vrouwen domineerden de Tour de France met vier etappezeges (twee voor Vollering, één voor Van der Breggen en één voor Marianne Vos) en vier truien. Ze lieten zien dat ze klaar zijn voor de Olympische Spelen in Tokio, waar ze op jacht gaan naar meer eremetaal.
Demi Vollering komt niet uit Berkel en Rodenrijs maar uit Pijnacker. Ze heeft wel in Berkel en Rodenrijs gewoond en woont nu in Zwitserland.
Deze tekst klopt niet: Van der Breggen mocht de witte trui als beste jongere in ontvangst nemen. De Nederlandse vrouwen domineerden de Tour de France met vier etappezeges (twee voor Vollering, één voor Van der Breggen en één voor Marianne Vos) en vier truien. Ze lieten zien dat ze klaar zijn voor de Olympische Spelen in Tokio, waar ze op jacht gaan naar meer eremetaal.