VLAARDINGEN- Burgemeester Annemiek Jetten (PvdA) juicht vanavond bij het Vlaardingse Stadhuis van 19.00 tot 20.00 de kinderen toe die deelnemen aan de avondvierdaagse.
De sportieve deelnemers lopen via de Schoolstraat over de Markt langs het Stadhuis (Markt 11).
In 1940 waren Bussum, Utrecht en Amersfoort de eerste drie steden waar de avondvierdaagse in zijn huidige vorm van start ging. De voorloper van het evenement, de traditionele vierdaagse in Nijmegen, kon dat jaar niet doorgaan in verband met de mobilisatie. Omdat er in het Gooi een groot aantal wandelaars was dat behoefte had aan een wandelevenement, besloot de Stichtsch Gooischen Wandelsport Bond daarop een eigen vierdaagse in de avonduren te organiseren. Deze wandelingen kregen al snel navolging in andere plaatsen in Nederland.
In 1941 werden ‘wandelmarschen’ als avondvierdaagse door de Duitse bezettingsmacht enige tijd verboden, omdat zij meermalen zouden zijn uitgemond in demonstraties tegen de NSB of de bezettende macht. In 1942 werd dit verbod permanent, omdat het eerdere verbod ‘geen opvoedend effect’ zou hebben gehad.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer in ere hersteld en werden er volop avondwandelvierdaagsen gehouden.