WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘DEELSOOTERS RIJNMOND GEVEN MEER OVERLAST DAN PRIVE SCOOTERS’

SCHIEDAM- Deelscooters zorgen voor meer overlast dan privé scooters in veel Nederlandse gemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar ook Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam aan hebben meegedaan. De deelscooters worden vaak verkeerd geparkeerd, waardoor ze hinder of gevaar opleveren voor andere weggebruikers. Sommige aanbieders van deelscooters krijgen meer klachten dan andere.

Het onderzoek is gebaseerd op een vragenlijst die door diverse gemeenten is ingevuld. Daaruit blijkt dat in 78% van de gemeenten die deelscooters toelaten, er meer klachten zijn over foutgeparkeerde deelscooters dan over privé scooters. De klachten gaan vooral over deelscooters die de doorgang belemmeren, het straatbeeld verstoren of gevaarlijke situaties veroorzaken.

Er zijn ook grote verschillen tussen de aanbieders van deelscooters. Felyx heeft het laagste percentage parkeerklachten per rit: slechts 0,1%, ofwel één klacht op elke 738 ritten. Tier heeft het hoogste percentage: 0,8%, ofwel één klacht op elke 125 ritten (alleen gebaseerd op de gegevens uit Utrecht). Check zit daar tussenin met 0,2%, ofwel één klacht op elke 500 ritten.

De parkeeroverlast van deelscooters heeft gevolgen voor de gemeenten, de aanbieders en de gebruikers. De gemeenten krijgen meer klachten en moeten handhaven. De aanbieders krijgen een slecht imago, minder klanten en hogere kosten. Zij proberen zelf ook maatregelen te nemen om het parkeergedrag van hun gebruikers te verbeteren, bijvoorbeeld door het sturen van foto’s, het geven van boetes of het intrekken van de toegang tot de service. De gebruikers kunnen minder makkelijk een scooter vinden of parkeren, meer moeten betalen of hun account kwijtraken. Ook kunnen zij hinder ondervinden van andere gebruikers die de scooters verkeerd parkeren of beschadigen.

Ondanks de overlast is de markt voor elektrische deelscooters sterk gegroeid in Nederland. Volgens een marktonderzoek van het Duitse mobiliteitsbedrijf Unu Motors is het aantal elektrische deelscooters in 2020 met 794% gestegen ten opzichte van 2019. Er rijden nu 5.650 elektrische deelscooters rond in Nederland, wat goed is voor de achtste plek wereldwijd.

De grootste aanbieders van deelscooters in Nederland zijn GO Sharing, Felyx en Check. Zij bieden free-floating scooters aan, die overal binnen het servicegebied kunnen worden opgehaald en achtergelaten. Andere aanbieders, zoals Scoozy en Urbee, werken met vaste locaties waar de scooters moeten worden opgehaald en teruggebracht.

Eén gedachte over “‘DEELSOOTERS RIJNMOND GEVEN MEER OVERLAST DAN PRIVE SCOOTERS’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *