WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DE ROL VAN HET UWV BIJ DE WGA: WAT KUN JE VERWACHTEN?

Ben je ondernemer en heb je personeel in dienst? Dan kunnen één of meerdere werknemers in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomen. Dit gebeurt als de persoon in kwestie gedeeltelijk arbeidsongeschikt is verklaard. Als werkgever ben je verplicht om de eerste tien jaar een WGA-uitkering te betalen. Deze uitkering is onderdeel van het sociale zekerheidsstelsel in Nederland en valt onder de verantwoordelijkheid van het UWV. Je krijgt dus te maken met deze instantie als werknemers gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Daarom vertellen wij je in deze tekst wat de rol van het UWV is bij de WGA, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Uitkeringshoogte vaststellen
Als een werknemer ziek is, betekent dit niet direct dat hij ook arbeidsongeschikt is. Een griepje is vaak binnen een paar dagen weer over, waardoor een werknemer vaak snel weer aan het werk kan. Een ongeval, burn-out, zwangerschap of ernstige ziekte kan er echter voor zorgen dat iemand lange tijd niet meer kan werken. In dat geval is hij arbeidsongeschikt. Gaat het om gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid? Dan vraagt de werknemer waarschijnlijk een WGA-uitkering aan.

Zodra een werknemer een WGA-uitkering aanvraagt, krijg je te maken met het UWV. Zij beoordelen namelijk in hoeverre iemand arbeidsongeschikt is. Dit doen zij op basis van de beoordelingen van specialisten. Het UWV stelt ook de hoogte van de WGA-uitkering vast. Hiervoor kijken zijn naar het percentage van arbeidsongeschiktheid en het inkomen dat de persoon in kwestie nog kan verdienen.

Toekenning en betaling WGA-uitkering
Heeft het UWV de hoogte van een WGA-uitkering vastgesteld? Dan wordt deze toegekend. Zij zorgen er vervolgens voor dat de uitkering op tijd betaald wordt. Deze kosten zijn niet volledig voor rekening van het UWV, want als werkgever betaal je premie aan deze instantie. Je kunt er ook voor kiezen om eigenrisicodrager WGA te worden. Je betaalt dan zelf de WGA-uitkering en bent daarnaast verantwoordelijk voor re-integratie van de medewerker in kwestie. Hierdoor draag je een lager bedrag aan arbeidsongeschiktheidspremies af aan het UWV.

Begeleiding bij re-integratie
Ben je geen eigenrisicodrager voor de WGA? Dan ondersteunt en begeleidt het UWV je bij de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. Deze instantie geeft onder meer advies, maar heeft ook trainingen en andere hulpmiddelen om gedeeltelijk arbeidsgeschikten te helpen om passend werk te vinden en behouden. Als je een WGA Eigenrisicodragersverzekering hebt, ben je zelf verantwoordelijk voor re-integratie van je werknemers.

Toezicht houden
Het UWV houdt zich niet alleen bezig met het betalen van uitkeringen en begeleiding bij re-integratie, maar is ook toezichthouder. Zo controleert deze instantie bijvoorbeeld of jij je als werkgever wel aan de regels en voorschriften van de WGA houdt als een werknemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt is. Hierbij richten zij zich niet alleen tot de werkgevers, maar net zo goed tot de werknemers.

Hoe zit het als je zelf arbeidsongeschikt raakt?
Naast je werknemers kun je als ondernemer zelf ook arbeidsongeschikt raken. Je kunt in dat geval te maken krijgen met het UWV, maar alleen als je hier een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit. Heb je zelf een AOV afgesloten bij een verzekeraar? Dan krijg je meestal niet te maken met het UWV. De verzekeraar regelt in dat geval namelijk alles wat er bij arbeidsongeschiktheid komt kijken. Zij stellen vast in welke mate je arbeidsongeschikt bent en bepalen aan de hand hiervan wat de hoogte van de uitkering is die je maandelijks ontvangt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *