ROTTERDAM- Getuigen zagen kort voor de explosie een in het zwart geklede man wegrennen, die mogelijk betrokken is bij de explosie in een flat aan de Kromme Hagen in Rotterdam-IJsselmonde. De politie onderzoekt de zaak, maar er is nog niemand aangehouden.
Even na middernacht werden de explosie en de daaropvolgende brand gemeld. De ontploffing in een appartement op de 10e verdieping richtte aanzienlijke schade aan.
Heeft u iets gezien of gehoord en dit nog niet met de politie gedeeld? Beschikt u over camerabeelden uit de omgeving van de Kromme Hagen? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.
Ninja? Men in black? Bloes Brodders?
Stuitte Kapitein Rob in ‘Het geheim van de Boschplaat’ niet op een enorme geheime voorraad Trotyl waarmee de Duitsers na 1945 weer wilden gaan klieren?
Was hij ook zwart gekleed?
@ Hermit , Oja dat was op Terschelling kan ik mij nog herinneren ……………..nou vind ik persoonlijk ” Kuifje en het geheim van de Eenhoorn ” beter .
@Jan.
Zou maar niet schrijven dat je Kuifje leest. Dan zijn er weer een aantal figuren die je voor racist gaan uitmaken. Alleen boeken zoals; Hoe duur is de suiker? en de negerhut van Ome Tom mag je nog lezen wat hun betreft.
Je kunt best racistische strips/boeken lezen, zolang je je maar realiseert dat je nu in een andere tijd leeft en je mensen gelijke dient te behandelen.
Ik heb zelf van alles, van koloniaal georiënteerd werk tot kritische beschouwingen, soms uit de zelfde periode.
Ik heb ook ‘Het Groote Negerboek’ door Willy Schermele. Het eerste exemplaar vond ik ooit als 6 jarige die net kon lezen bij mijn opa en oma in een kast en is in de loop der jaren uit elkaar gevallen en weggegooid. Een jaar of 10 geleden vond ik na enig zoeken in een antiquariaat en zo goed als nieuw exemplaar. Dit boek maar bijv. ook de Katjangs, De Scheepjongens van Bontekoe, de Vrije Nering en Boeken voor de Jeugd, vaak nog in oude spelling, heeft al op zeer jonge leeftijd de interesse gewekt in het koloniale verleden en alle vormen van slavernij, plundering en onderdrukkingen.
En natuurlijk wegdromen bij de avonturen van Kapitein Rob en Eric de Noorman, en natuurlijk de stapel boekjes van Dick Bos op de WC bij de andere opa en oma die van een jongere broer van mijn ma waren. Ome Henk moet wel last van aambeien hebben gehad…
@ Jaap , is de Kuifje lezen tegenwoordig ook al weer racistisch ? …………. Pfffffff . Ik heb trouwens heel die serie vanaf mijn jeugd opgespaard en zag het nooit als racistisch ………….. ( ik weet wat je bedoeld , het zal wel met de tijdgeest te maken )
@ Hermit , de stripverhalen van Bernard Prince , Bob Morane , Ravian , Luitenant Blueberry en Rik Ringers vond ik ook altijd goed , of zijn die tegenwoordig soms ook weer fout ? ……………..
De avonturen van kuifje zijn geschreven en getekend in een tijd dat er nog nauwelijks afro-mensen waren te bekennen. Zo kwamen er in de tweede klas lagere school twee nieuwe meisjes wit en zwart, halverwege het schooljaar, Monique en Noortje en het duurde even voordat ik in de gaten had dat het Surinaams/Saramaccaanse meisje Monique heette daar waar ik ‘Moortje’ had verstaan, en het andere meisje Noortje. De enige Surinamer die ik ooit had gezien was een man van in de zestig die tegenover mijn opa een volkstuin had en waarmee opa groente ruilde.
Kort daarop kwam Monique haar intrede deed kwam haar oom een presentatie houden over Suriname met ook spannende verhalen over enorme krokodillen, wurgslangen en een grote katachtigen die er in twee kleuren waren, vaak uit het zelfde nest.
Kuifje in Afrika is gebaseerd op Belgisch Congo dat eerst ‘in bezit’ was van de Belgische Koning die naar Nederlands voorbeeld ook een soort cultuurstelsel invoerde, en dat was zonodig nog wreder dan de slavernij in de Guyana’s. Ik heb hier nog een herdenkingsboek, goud op snee, over de conferentie in Brussel over de afschaffing der slavernij, te hypocriet voor woorden als je beseft wat die Belgen naar Nederlands voorbeeld vervolgens in Africa hebben uitgevreten. In Merksplas is overigens het Zuidelijke ‘Veenhuizen’ gesticht door Van Den Bosch die eerder Javanen en later in de Nederlanden paupers dwangarbeid oplegde.
Onlangs scharrelde ik ‘Congo, een geschiedenis, door David van Reybrouck op. Nou dacht ik al aardig wat te weten over ‘De Congo’, waaronder over de moord op Patrice Lumumba, maar er was (is) nog veel meer rottigheid, getuige de 650 pagina’s van dit boek.