VLAARDINGEN- Wethouder Koen Kegel (D66) wil niet alleen alle huishoudens in de Drevenbuurt in Vlaardingen-Holy van het aardgas afhalen, maar ook de Hoofdstedenbuurt en de buurten die daar aan grenzen. Om dit aardgasverbod te kunnen realiseren, heeft de gemeente samen met de twee woningcorporaties, een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een restwarmtenet aan te leggen dat gevoed wordt door WarmtelinQ. Dit is een project dat restwarmte uit de Rotterdamse haven naar de regio wil brengen. Voor een rendabele business case voor een restwarmtenet zijn er minstens 3.000 woningen nodig die erop aangesloten worden (en liever nog meer). Daarom heeft de gemeente ook gekeken of de buurten die grenzen aan de Drevenbuurt en de Hoofdstedenbuurt mee kunnen doen met het restwarmtenet. Dit onderzoek is nog niet afgerond en betreft een gebied van ongeveer 7.100 woningen (8.400 verblijfsobjecten). Als de uitkomst van dit onderzoek positief is, dan kan de tweede startbuurt Hoofdstedenbuurt, die ongeveer 1.100 woningen telt, uitgebreid worden naar een warmtekavel van meer dan 7.000 woningen.
Burgemeester Bert Wijbenga (VVD) zegt dat hiermee een grotere versnelling wordt bereikt in de aanpak om de wijken aardgasvrij te maken. Sneller dan wanneer de gemeente een derde startbuurt zou aanwijzen, zoals eerder met de gemeenteraad wel is afgesproken bij de vaststelling van de zogenaamde Transitievisie Warmte (aardgasverbod). Zodra het onderzoek klaar is, wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd, waarschijnlijk is dat eind 2024.
De bewoners van de Drevenbuurt zijn echter niet blij met het plan van de gemeente om hun wijk als eerste van het gas af te halen. Vorige maand hebben ze een petitie aangeboden aan de burgemeester, die ondertekend is door 857 bewoners. In de petitie spreken ze zich uit tegen het plan van de gemeente. Ze vinden dat ze te weinig inspraak hebben gehad in het proces en dat ze te veel moeten betalen voor een verandering die ze niet willen en waar ze niet zeker van zijn. De Drevenbuurt wil dat de gemeente het plan heroverweegt en hen de mogelijkheid geeft om op aardgas te blijven koken en verwarmen. De ondertekenaars vragen ook om meer tijd om te kunnen profiteren van de technologische ontwikkelingen op het gebied van alternatieve energiebronnen.
Op dezelfde dag dat de gemeente een extra informatieavond organiseerde voor de Drevenbuurt, kreeg ze ook de petitie van de bewoners in handen. Het doel van de avond was om de bewoners te informeren en gerust te stellen over het proces van het aardgasvrij maken van de wijk. De gemeente had eerder een enquête gehouden in de Drevenbuurt, waarbij de bewoners konden kiezen uit twee opties voor warmtelevering, maar de meeste bewoners hebben niet meegedaan aan de enquête. De gemeente zag dit niet als een teken van afwijzing, maar als een gebrek aan informatie. Wijbenga: ‘Tijdens deze avond is getracht zoveel mogelijk van de vragen te beantwoorden en zorgen weg te nemen. Met name is meer inzicht gegeven in de kosten. Omdat dit bij diverse bewoners niet de zorgen over de betaalbaarheid heeft weggenomen, het gaat immers om een aanzienlijke investering, is toegezegd om met de gemeenteraad in gesprek te gaan hoe de betaalbaarheid voor iedereen gewaarborgd kan worden.’
Het plan is nu om vanuit het stadsbestuur met de gemeenteraad in gesprek te gaan in februari 2024, omdat de betaalbaarheid van het aardgasverbod in de Drevenbuurt ook een kwestie is die speelt in de rest van Vlaardingen. Burgemeester en wethouders willen hier in een bredere context met de raad over in gesprek gaan in een consulterende sessie in maart 2024.
Dat wordt een ramp, niemand wil het… behalve dat spul op het stadhuis.
Ja wat wil je hè ook zo KUT D66er krijg je ervan als je op verkeerde partijen stemt.