SCHIEDAM- Het Zakkendragershuis is al jaren een icoon voor de stad Schiedam. Het unieke rijksmonument aan de Schie is in de achttiende eeuw gebouwd door het Sint Anthonis- of Zakkendragersgilde en bleef meer dan twee eeuwen bij hen in gebruik. In het interieur en de indeling herinnert nog veel aan het gebruik door het gilde: de bijzondere gildekamer met een kluis, de smakbak waar de gildeleden dobbelden om het werk en de steile laddertrappen die de verdiepingen verbond.
De gemeente, de huidige eigenaar, wil recht doen aan de bijzondere opzet van het pand en er tegelijkertijd een goede functie aan geven. Door het maken van slimme combinaties en samenwerking met diverse partijen in de stad is dit gelukt. Het huis werd opnieuw ingericht met oorspronkelijke interieurstukken uit de Historische Collectie Schiedam, waarbij ook voor bezoekers informatiepanelen zijn aangebracht. Het gilde kan zo bij openstellingen de geschiedenis van het gebouw en het gilde nog beter aan bezoekers vertellen. Door een verbinding met het naastgelegen Café Sjiek kunnen geïnteresseerden ook buiten de openstellingen de sfeer van het Zakkendragershuis proeven, onder andere door een doorkijkje in de gildekamer.
Het project is een resultaat van samenwerking tussen het Gemeentearchief Schiedam, het Zakkendragersgilde, het Stedelijk Museum Schiedam, het Jenevermuseum en de gemeente Schiedam. En werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Zuid-Holland vanuit de erfgoedlijn Trekvaarten.
De provincie waardeert de inzet van de betrokkenen om dit monumentale pand een goede bestemming te geven. Tijdens zijn bezoek in het kader van het Feest der Leegstand overhandigde de gedeputeerde van cultureel erfgoed, Rik Janssen met plezier een Compliment, aan wethouder Marcel Houtkamp en feliciteerde hiermee de stad Schiedam met het mooie resultaat.