SCHIEDAM- In een grootschalig onderzoek naar de invoer van cocaïne zijn negen verdachten aangehouden nadat eerder panden zijn doorzocht in onder andere Schiedam. Van de verdachten zijn er vandaag vier voorgeleid aan de rechter-commissaris. Drie verdachten blijven veertien dagen langer vast zitten, de vierde verdachte wacht samen met de andere vijf verdachten die niet zijn voorgeleid het verdere verloop van het onderzoek in vrijheid af. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Afgelopen dinsdagochtend zijn tijdens een grootschalige actiedag alle verdachten aangehouden. Een van hen bleek werkzaam te zijn bij een bedrijf in de haven en werkte buiten het medeweten van dit bedrijf om samen met het criminele samenwerkingsverband. Wat zijn exacte rol is geweest wordt onderzocht, net als de rol die de andere verdachten exact hadden en welke drugstransporten er precies allemaal hebben plaatsgevonden.
Dertien woningen en bedrijfspanden verspreid door Rotterdam, Schiedam, Hoogvliet, Papendrecht en Den Haag zijn doorzocht. Daarbij heeft de recherche verschillende luxe personenauto´s, waardevolle horloges, tientallen telefoons, een geladen vuurwapen, crypto-valuta, een drugspers en een groot bedrag cash geld in beslag genomen.
De negen mannen worden onder meer verdacht van de invoer van cocaïne, witwassen, niet-ambtelijke corruptie en verboden vuurwapenbezit.
Het onderzoek van de Dienst Regionale Recherche is in maart 2021 gestart, nadat er bij de politie meerdere meldingen binnenkwamen over de invoer van cocaïne via de Rotterdamse haven. De drugs kwam via schepen de haven van Rotterdam binnen, waarna de blokken of drugs in poedervorm werd opgehaald en vervolgens verhandeld. Het geld dat zij hiermee verdienden werd witgewassen. Een deel van de informatie van het onderzoek kwam uit gekraakte encryptieberichten, wat vervolgens aangevuld en versterkt werd met klassiek recherchewerk.
Het criminele samenwerkingsverband dat zich met deze activiteiten bezig hield bestond uit meerdere personen. Zij hadden elk een eigen rol en taak bij deze grootschalige handel in verdovende middelen. Gedurende het onderzoek ontstond ook het vermoeden dat er hulp kwam van een havenmedewerker.
De Rotterdamse politie investeert samen met partners veel in het ontmantelen van criminele organisaties en focust zich ook op de corrupte contacten. Dat doen we met kennis van de haven en de regio. Criminele organisaties bedienen met hun activiteiten in de haven vele andere criminele organisaties door heel het land. Daarom is deze stevige interventie hierop vanuit de politie, het Openbaar Ministerie van groot belang om dat te doorbreken.