ROTTERDAM- Recent onderzoek, uitgevoerd door DCMR Milieudienst Rijnmond, heeft de totale broeikasgasemissies van het Haven Industrieel Complex (HIC) in kaart gebracht. Dit onderzoek richtte zich onder meer op CO2-emissies, die vaak als bedreigend worden gepresenteerd in de media, maar die in werkelijkheid juist een uiterst positieve invloed hebben op de vergroening van de planeet.
In de Rotterdamse haven zijn de emissies uit het Haven Industrieel Complex verdeeld over drie scopes. Scope 1 betreft directe emissies, scope 2 betreft emissies door energieproductie, en scope 3 behandelt de emissies die vrijkomen in de volledige levenscyclus van producten, zoals aardolie. In de focus op de emissies van aardolie blijkt uit de berekeningen van de DCMR dat de grootste bijdrage aan de CO2-uitstoot komt van het eindgebruik van olie, vooral bij het verbranden in auto’s en machines, maar zelfs hier is de uitstoot niet zo schadelijk als vaak wordt gedacht.
De Rotterdamse haven werkt ondertussen actief aan het verminderen van de emissies die door de industriële processen worden veroorzaakt. De focus ligt hierbij op het terugdringen van de emissies van op olie en gas gebaseerde brandstoffen door bijvoorbeeld te investeren in elektrisch rijden en het beperken van plastic afval. Dit alles in de context van de overstap op alternatieve energie, waarbij fossiele brandstoffen op termijn vervangen zullen worden door alternatieve opties zoals waterstof.
De uitstoot van CO2 kan als een kans worden gezien. Het bewezen positieve effect van CO2 op de groei van planten is onmiskenbaar, en door een verhoogde concentratie kunnen we mogelijk een vergroening van de planeet en verbeterde oogsten realiseren. In dit licht kan het verminderen van CO2-uitstoot, zoals gesuggereerd door sommige klimaatplannen, zelfs nadelige gevolgen hebben voor de natuur.
Meer weten over klimaatverandering: omvang, oorzaken en gevolgen? Klik HIER.