VLAARDINGEN- Burgemeester Bert Wijbenga (VVD) heeft de Vlaardingse gemeenteraad donderdagavond op het verkeerde been gezet door te beweren dat er geen boze brief verstuurd hoeft te worden over het drijvend Asielzoekerscentrum (Azc) in de Voorhaven. Doordat de stemmen staakten zou er geen noodzaak zijn te voldoen aan een motie waarin om een boze brief wordt opgeroepen aan de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Dat is onjuist. De gemeentewet leert iets heel anders.
Volgens de gemeentewet (art. 32, vanaf punt 4) is een motie bij het staken van de stemmen nog niet zonder meer verworpen. Wijbenga liet na de stemming, 16-16 weten dat de motie verworpen was, maar dat gebeurde bij een niet voltallige gemeenteraad (er waren afgelopen donderdag drie raadsleden afwezig wegens ziekte). Hierdoor moet een motie, bij stakende stemmen, in de eventuele volgende vergadering opnieuw behandeld worden. Die volgende vergadering is komende dinsdagavond.
Gemeentewet Artikel 32
4 Tenzij de vergadering voltallig is, wordt bij staking van stemmen het nemen van een beslissing uitgesteld tot een volgende vergadering, waarin de beraadslagingen kunnen worden heropend.
5 Indien de stemmen staken in een voltallige vergadering of in een ingevolge het vierde lid opnieuw belegde vergadering, is het voorstel niet aangenomen.
6 Onder een voltallige vergadering wordt verstaan een vergadering waarin alle leden waaruit de raad bestaat, voor zover zij zich niet van deelneming aan de stemming moesten onthouden, een stem hebben uitgebracht.
In de onterecht verworpen motie van treurnis (ingediend door ONS.Vlaardingen) wordt geconstateerd dat de gemeenteraad werd verrast met een aanwijzing van een Azc gedaan door de voorzitter van de VRR (De Rotterdamse PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb). Die aanwijzing had geen enkele juridische grondslag, zo erkende staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD). Er heeft door Aboutaleb ook geen onderzoek plaatsgevonden naar die juridische grondslag. De gemeenteraad mag verwachten dat er bij dergelijke overrulingen van haar status een degelijke juridische grondslag is en dat in dit soort speciale gevallen de voorzitter van een VRR dat dan persoonlijk aan een raad in zijn regio komt uitleggen.
Indien de motie komende dinsdag alsnog wordt aangenomen, dan spreekt de Vlaardingse gemeenteraad uit teleurgesteld te zijn over de gang van zaken en vraagt de burgemeester om dat namens de raad in een brief aan de voorzitter van VRR over te brengen en deze brief in samenspraak met de fractievoorzitters op te stellen.
Als de burgemeesters van Vlaardingen, Schiedam en Maassluis ook maar over enige juridische kennis zouden beschikken hadden die boten er nooit gelegen.
Inmiddels via dagmail te horen gekregen dat er vanavond opnieuw gestemd wordt.