ROTTERDAM- Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam benadrukt dat het opbouwen van vertrouwen binnen de politie een prioriteit moet zijn, in het licht van de nieuwe Veiligheidsmonitor 2023 die signalen toont van negatieve bejegening door de politie. Volgens dit rapport ervaart een deel van de inwoners van Rotterdam, vooral jonge mannen met een migratieachtergrond, de interactie met de politie als negatief. Ongeveer 9% van de respondenten die het afgelopen jaar gecontroleerd zijn, gelooft dat hun etnische achtergrond, huidskleur of uiterlijk een rol speelde bij de controle. Dit gevoel is nog sterker onder mensen met een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse achtergrond, waar respectievelijk 35 en 31% van mening is dat dit een factor was.
Het rapport onthult verder dat circa een kwart van de Nederlanders het afgelopen jaar contact heeft gehad met de politie, consistent met de cijfers van 2021. Deze interacties varieerden van waarschuwingen en boetes tot meldingen of aangiftes, en zelfs informele gesprekken. Een meerderheid van 55% van de Nederlanders is (zeer) tevreden over het algemene functioneren van de politie, buiten de groep die geen mening heeft. Daartegenover staat dat 12% (zeer) ontevreden is.
Het programma ‘Politie voor Iedereen’ (PvI), dat binnen de politie-eenheid Rotterdam als strategisch thema wordt behandeld, sluit aan bij de oproep van Aboutaleb. PvI focust op vijf pijlers: veilige en inclusieve teams, diverse instroom, aanpak van discriminatie, professioneel controleren, en bondgenoten en netwerk divers vakmanschap.
De gemeente Rotterdam ondersteunt het thema diversiteit en inclusie met het actieplan ‘Samenleven in één stad’. Hoewel de Veiligheidsmonitor geen specifieke cijfers voor Rotterdam geeft, heeft de stad zelf onderzoek gedaan naar de bejegening door de politie. Aboutaleb heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de bevindingen, die aantonen dat de groep die de politiebejegening als negatief ervaart, duidelijk in beeld is.