MAASSLUIS- De politie werkt aan de oprichting van een apart cyberteam. Dat laat de Maassluise burgemeester Edo Haan (PvdA) weten. Het cyberteam is momenteel nog in oprichting en gaat zich richten op het slachtofferschap van met name ouderen.
40 % van de ouderen is bang voor internetcriminaliteit: phishing, hacken, aan- of verkoopfraude. Dit blijkt uit het Grote Cybercrime-onderzoek van KBO-PCOB waar 1.050 senioren aan meededen. Hoe minder internetervaring en -vaardigheid, hoe groter de vrees.
Senioren zijn ook geregeld daadwerkelijk slachtoffer, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. De meeste foute praktijken gaan per e-mail. Zo is 15% van de senioren benaderd om persoonlijke (inlog) gegevens te delen zoals rekeningnummer, pincode, BSN-nummer of wachtwoorden. Een derde van de senioren kreeg een verzoek om geld over te maken om mee te kunnen dingen naar een erfenis, of om iemand te steunen die in financieel zwaar weer is terechtgekomen.
Ouderen nemen zeker maatregelen om veilig te internetten. Om te beginnen, hebben bijna acht op de tien senioren hun (mobiele) apparaat beveiligd met een wachtwoord of toegangscode. Ruim acht op de tien senioren gebruiken een virusscanner en zes op de tien maken gebruik van een firewall. Zeven op de tien maken back-ups van hun bestanden (het meest met behulp van een externe schijf, gevolgd door een USB-stick, of de cloud) en drie op de tien printen belangrijke stukken uit op papier als back-up. Verder verwijdert driekwart weleens cookies en de zoekgeschiedenis van hun internetbrowser.
Foto (archief): aanhouding computercrimineel Tariq B. op 19 augustus 2016 in de Hyacinthstraat te Maassluis
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.