HOEK VAN HOLLAND- Na het succes van vorig jaar worden op zaterdag 6 juni, op de historische D-day, de bunkers langs de Nederlandse kustlijn wederom één dag in het jaar opengesteld voor het publiek. Van de Zuid-Hollandse eilanden tot aan Den Helder zijn ruim dertig locaties van bunkers en andere overblijfselen van de Atlantikwall te bezoeken. In Hoek van Holland kan het publiek genieten van diverse rondleidingen. De verborgen verhalen van de Atlantikwall komen tot leven, op plekken die doorgaans beperkt toegankelijk zijn.
Het Hoekse duingebied, naast de waterweg, was een strategisch belangrijke plek die al vroeg versterkt werd. In de Tweede Wereldoorlog zijn deze bestaande versterkingen verder uitgebreid, wat goed te zien is in het Vinetaduin en het Staelduinse bos. Tijdens de Bunkerdag mogen bezoekers beide plekken met een gids bezoeken. In het Vinetaduin wordt zelfs een bunker geopend waarin sinds de Koude Oorlog de tijd heeft stil gestaan. De van oorsprong Duitse munitiebunker, vernoemd naar de Duitse stad Hamburg, werd door de Nederlandse Marine verbouwd tot commandobunker. Binnen hangt een theedoek nog aan een haakje naast een vergeten theekop. In de commandoruimte hangen de krijtborden voor het noteren van vijandelijke bewegingen nog aan de muur. Speciaal voor de Bunkerdag gaan de zware deuren weer open, de stroomschakelaar omhoog en de oude gloeilampen weer aan.
Verder kunnen bezoekers in het Staelduinse bos met een gids mee, en kunnen ze aan de Helmweg de Zeetoren, vroeger een radarpost, beklimmen voor een prachtig uitzicht over de kust. Even verderop, in ’s-Gravenzande, zijn ook nog een aantal overgebleven bunkers van de Atlantikwall te zien.
Meer weten? Klik HIER.