WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BROKEN LANDSCAPES IN SCHIEDAM

Jan Dibbets (Weert, 1941) Het verkennen en het fotografisch vastleggen van ruimte vormt een rode draad in het werk van Jan Dibbets. Hij documenteert en transformeert zijn waarnemingen in seriële en unieke beelden. Hierbij worden de technische mogelijkheden en onmogelijkheden van fotografie op een intrigerende manier benut. Fragmentaties en samenvoegingen leiden tot nieuwe abstracties. Voortdurend worden visuele waarnemingen en constructies van de zichtbare werkelijkheid tegenover elkaar gesteld. De fotocollages van Dibbets sluiten aan op een twintigste eeuwse traditie van constructivistische schilderkunst die na Mondriaan en tijdgenoten in Nederland veel navolging kent.
Jan Dibbets (Weert, 1941)
Het verkennen en het fotografisch vastleggen van ruimte vormt een rode draad in het werk van Jan Dibbets. Hij documenteert en transformeert zijn waarnemingen in seriële en unieke beelden. Hierbij worden de technische mogelijkheden en onmogelijkheden van fotografie op een intrigerende manier benut. Fragmentaties en samenvoegingen leiden tot nieuwe abstracties. Voortdurend worden visuele waarnemingen en constructies van de zichtbare werkelijkheid tegenover elkaar gesteld. De fotocollages van Dibbets sluiten aan op een twintigste eeuwse traditie van constructivistische schilderkunst die na Mondriaan en tijdgenoten in Nederland veel navolging kent.
SCHIEDAM- Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert van 25 april tot en met 21 juni 2015 de tentoonstelling Broken Landscapes. De extreme kunstmatigheid van het Nederlandse polderlandschap is het uitgangspunt in het werk van Ger Dekkers (1929), Jan Dibbets (1941), Ger van Elk (1941 – 2014) en Jaap van den Ende (1944). Vanaf 1965 onderzoeken de kunstenaars op verschillende wijzen de weergave en vormgeving van dit landschap. Ze zoeken daarbij naar nieuwe manieren om dit te verbeelden. Gefragmenteerde panorama’s, geometrische structuren en kenmerkende details bieden een nieuwe blik op een vertrouwde omgeving. Historische landschapsschilderkunst uit de zeventiende en negentiende eeuw bepaalt in belangrijke mate het beeld van het Nederlandse landschap in de beeldende kunst. Deze vredige weidse landschappen met veel licht, grazende koeien en werkende mensen bestaan echter niet meer. Het Nederlandse landschap heeft inmiddels een ander uiterlijk: gecultiveerd en economisch efficiënt verkaveld. Broken landscapes bevraagt een kunsthistorische traditie door er met fotografie, film en schilderkunst nieuwe perspectieven aan toe te voegen.

De tentoonstelling Broken Landscapes is eerder te zien geweest bij Situation Kunst (für Max-Imdahl), Kunstsammlungen der Ruhr-Universität Bochum en het Ludwig Museum Koblenz.