ROTTERDAM- Aan het begin van de nacht heeft een explosie plaatsgevonden bij een woning in de Burgemeester Molenaarstraat te Rotterdam-IJsselmonde (Tuinhoven). De explosie werd rond 00.23 uur gemeld door meerdere omwonenden die wakker werden van de harde knal. De ontploffing heeft vooral materiele schade aangericht aan de woning. Er zijn geen gewonden gevallen bij het incident. Wel ontstond een brand, die snel werd geblust door de brandweer.
De hulpdiensten waren snel ter plaatse na de eerste melding, die om ongeveer 00.40 uur binnenkwam bij de alarmcentrale. De brandweer rukte uit met twee tankautospuiten en een hoogwerker om de brand te bestrijden. Ook kreeg de brandweer assistentie van collega’s uit onder andere Vlaardingen. De politie zette de omgeving af en startte een onderzoek naar de oorzaak en de daders van de explosie.
De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb (PvdA), heeft vorige week nog gezegd dat de meeste Rotterdammers weinig te vrezen hebben van de explosies, omdat ze niet willekeurig zijn. Hij zei toen letterlijk: “Het is een doel en dat staat daar niet voor niks op die plek, en dat een deur daarnaast, of vier deuren daarnaast, of tien deuren daarnaast, dat die waarschijnlijk niet zoveel te vrezen hebben. Tenzij ze zelf een beetje in die ellende zitten. Dan kan dat een rede zijn voor zorg.” Hij zei ook dat er geen noodzaak is om de Koninklijke Marechaussee in te zetten.
De explosie bij de woning in Tuinhoven is niet het eerste incident van dit soort in Rotterdam en omgeving. De stad wordt al geruime tijd geteisterd door een golf van explosies, die meestal drugsgerelateerd zijn. Volgens de politie is er sprake van een ‘enorme toename’ van het aantal explosies, die vaak worden veroorzaakt door zwaar knalvuurwerk. De meeste explosies hebben te maken met conflicten in het criminele circuit, vooral rond de handel in drugs. De explosies zijn bedoeld om rivalen af te schrikken, te intimideren of te straffen. Soms worden ook familieleden, partners of ex-partners van de beoogde slachtoffers getroffen. De daders zijn vaak jongeren, die geen besef hebben van de impact van hun acties op de buurt, het veiligheidsgevoel en hun eigen toekomst.