VLAARDINGEN- Op het Vlaardingen stadhuis wordt het brandrisico van de containerwoningen op het voormalige Unieleverterrein aanvaardbaar genoemd. Het plan is volgens het gemeentebestuur in overeenstemming met het Bouwbesluit, dat door het Ministerie is opgesteld na een zorgvuldige afweging van risico’s. Het Bouwbesluit bevat de veiligheidseisen voor tijdelijke (woning)bouw. Het gemeentebestuur van Vlaardingen probeert daarmee de fractie van Heel de Stad gerust te stellen over de brandveiligheid van de containerwoningen. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.
De gemeente is niet van plan om aanpassingen te doen aan de containerwoningen om te voldoen aan de richtlijnen voor nieuwbouw. De containerwoningen zijn gemaakt van gerecyclede zeecontainers die zijn omgebouwd tot woningen. De containerwoningen voldoen aan de bouwvoorschriften en zijn veilig voor de bewoners, stellen burgemeester en wethouders. De gemeente heeft de omgevingsvergunning verleend op basis van het advies van de VRR en de brandweer, die de containerwoningen hebben gecontroleerd op brandveiligheid. De gemeente is daarom niet verplicht om extra aanpassingen te doen aan de containerwoningen om te voldoen aan de richtlijnen voor nieuwbouw.
De brandveiligheid van containerwoningen is een actueel onderwerp. In Amsterdam brandden vorig jaar 75 containerwoningen af in korte tijd. De brandweer maakt zich zorgen om de lage eisen die aan deze tijdelijke woningen worden gesteld. De containers zijn gemaakt van metaal, dat de hitte goed geleidt en niet lang tegenhoudt. Bovendien zijn de containers vaak met elkaar verbonden via gangen en verbindingsruimtes, waardoor de brand makkelijk kan overslaan. In Vlaardingen deed het RTL-nieuws vorige maand een inspectie bij de containers. Daarbij is onder meer vastgesteld dat de aanwezige sprinklerinstallatie niet aan staat. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor de bewoners.
Volgens het gemeentebestuur van Vlaardingen zijn de zeecontainers inderdaad gemaakt van staal en kunnen dus uit zichzelf niet branden. Bovendien zijn ze over gedimensioneerd, omdat ze gemaakt zijn om op zee relatief grote belastingen te moeten kunnen doorstaan. Ook is er in de spouw tussen de units geen brandbaar materiaal aanwezig, behoudens direct onder het schil-dak waar enkele leidingen lopen. De gemeente heeft de situatie beoordeeld en heeft geen bezwaren gevonden.