WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BOETES OPKOPERS TWEEDEHANDSGOEDEREN ROTTERDAM-ZUID

ROTTERDAM- Het inkopen van goederen van minderjarigen, een gestolen laptop en navigatiesystemen die misschien wel gestolen waren: tijdens een actiedag in september 2019 bleek er bij verschillende opkopers van tweedehands goederen aan de Beijerlandselaan en directe omgeving veel mis. Naar aanleiding van die actiedag heeft het Openbaar Ministerie aan 8 opkopers van tweedehands goederen een boete opgelegd. De boetes variëren van €250,- tot €1750,- euro en zijn het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Stadsbeheer Toezicht en Handhaving, politie, Belastingdienst en Openbaar Ministerie.

Het Openbaar Ministerie zet zich samen met de politie, gemeente Rotterdam, de Belastingdienst en de FIOD, al jaren in om de kwaliteit van wonen en ondernemen op de Beijerlandselaan te verbeteren en om criminaliteit tegen te gaan. Door met verschillende partijen samen te werken wordt voorkomen dat de verschillende overheidsinstanties langs elkaar heen werken. Eén van de doelstellingen van de gezamenlijke aanpak richtte zich op de controle, handhaving en naleving van het Digitaal Opkopersregister (hierna: DOR). Uit de politiesystemen en op basis van eerdere controles werd duidelijk dat de regels van een juiste registratie van het DOR niet consequent werden nageleefd, vandaar dat besloten is om eind vorig jaar deze branche te controleren.

Zo zijn opkopers verplicht om de verkoper van tweedehands goederen om identificatie te vragen, nader onderzoek te doen naar de herkomst van de goederen en het goed en gegevens te registreren in het DOR. De systemen van het DOR zijn gekoppeld aan de politiesystemen, zodat de politie een melding krijgt op het moment dat er een gestolen goed wordt verkocht en geregistreerd. Overigens is het niet (of niet volledig) registeren door opkopers strafbaar.

Naast dit opkopersregister is het in Rotterdam –als één van de eerste gemeenten in Nederland- ook verplicht voor opkopers om verkopen te registreren in het verkoopregister, om zo heling tegen te gaan.

Tijdens de tweedaagse werden 21 bedrijven gecontroleerd, waaronder juweliers, goudopkopers en opkopers van telefoons en andere elektronica. Daarnaast werden bedrijven zoals Cash Converters en Used Products gecontroleerd. Voorafgaand aan de actiedag zijn door de gemeente meerdere bezoeken gebracht aan alle opkopers in de straat om hen nogmaals de regels op het hart te drukken. Ondanks deze bezoeken bleken tijdens de actiedag diverse opkopers hun systemen toch niet op orde te hebben.

Bij een aantal juweliers werd onjuist geregistreerd, zo werden geen of onvolledige gegevens genoteerd van de verkoper en werden sieraden verkeerd (of onvolledig) omschreven. Van een ring met duidelijke inscriptie werd de inscriptie niet in het DOR vermeld. Tijdens het onderzoek bij inkopers van telecom, bleek bij enkele opkopers van inkoop van minderjarigen, terwijl dat verboden is, en het niet registeren van (een deel van de) producten die wel in de winkel lagen.

In één geval werd een groot aantal tweedehands autoradio’s en navigatiesystemen aangetroffen die niet waren geregistreerd. Een andere opkoper maakte er helemaal een potje van: in zijn zaak werden onder andere goederen in de winkel aangetroffen die volgens het systeem al verkocht waren.

Wat verder naar voren kwam is dat opkopers een potentiële afzetmarkt vormen voor de daders van woninginbraken en overvallen, de zogenoemde high impact crime, maar ook voor strafbare feiten zoals witwassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om sieraden, telefoons en laptops die buit zijn gemaakt bij een woningoverval en direct aan een opkoper worden verkocht voor geld. Zeer recent werd er nog een zaak opgelost waarbij een telefoon bij een opkoper werd verkocht die eerder daarvoor was weggegrist uit handen van iemand die die telefoon te koop had aangeboden op Marktplaats.

Het Openbaar Ministerie en haar samenwerkingspartners vinden het stuitend dat er zoveel bedrijven in één straat hun zaakjes niet op orde hadden en strafbare overtredingen pleegden en willen met de actiedag en de boetes een duidelijk signaal afgeven aan de opkopers: Wie zich niet houdt aan de regels m.b.t. het DOR riskeert strafvervolging. Naast de boetes zijn er door de gemeente meerdere bestuurlijke waarschuwingen verzonden naar de betreffende opkopers. Bij een volgende overtreding kan het pand bestuurlijk gesloten worden.

Eén gedachte over “BOETES OPKOPERS TWEEDEHANDSGOEDEREN ROTTERDAM-ZUID

  1. Helaas is u informatie in bovenstaand stuk niet correct. bij cash converters rotterdam zuid en rotterdam centrum is wel controle geweest maar geen onjuist heden ontdekt. Zij werken al jaren middels het DOr stop heling systeem, alles wat wordt ingekocht wordt geregistreerd. Gaarne een correctie op uw schrijven!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *