HOEK VAN HOLLAND- Een boekhoudfraudezaak heeft een Poolse winkel in de Prins Hendrikstraat in het havendorp opgeschrikt. De hoofdverdachte is Shwan M. (35), die oorspronkelijk uit Al Sulaymania in Irak komt. Hij wordt ervan beschuldigd de administratie van een besloten vennootschap (BV) die de winkel exploiteert, te hebben vervalst. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat M. tussen 27 november 2018 en 11 juni 2019 de Belastingwet heeft overtreden door boeken en gegevensdragers in vervalste vorm aan de Belastingdienst te leveren, met als doel om minder belasting te betalen.
Volgens het OM heeft M. bewust (digitale) kopieën van kassabestanden aan de Belastingdienst verstrekt voor inzage, terwijl (de gegevens in) deze kassabestanden (deels) waren verwijderd, gewist en aangepast, of in ieder geval onvolledige en aangepaste (omzet)gegevens bevatten. Hij zou dit strafbare feit samen met anderen hebben gepleegd, of in elk geval opdracht of leiding hebben gegeven aan de verboden handelingen.
Daarnaast verdenkt het OM M. ervan dat hij in de periode van 6 augustus 2016 tot en met 31 december 2018 in Hoek van Holland meerdere keren opzettelijk heeft geknoeid met de omzetgegevens en de contante betalingen en verkopen aan klanten. Hij zou ook de digitale gegevens van kassabonnen uit het CermePos(kassa)systeem hebben verwijderd, gewist en aangepast, of daarvoor opdracht of leiding hebben gegeven.
Boekhoudfraude kan worden gezien als een vorm van valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering of witwassen, die allemaal strafbaar zijn volgens het Wetboek van Strafrecht. De maximale straf voor valsheid in geschrifte is zes jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie (87.000 euro). De maximale straf voor oplichting is vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie. De maximale straf voor verduistering is drie jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie. De maximale straf voor witwassen is acht jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie. Daarnaast kan de rechter ook andere maatregelen opleggen, zoals een beroepsverbod, een taakstraf of een ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel. De rechter zal in elke zaak rekening houden met de bijzondere omstandigheden van de situatie en de oriëntatiepunten voor straftoemeting.
PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies
Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.
Klik HIER!