SCHIEDAM- Vanmiddag worden de 30 Schiedamse oorlogsslachtoffers, die op de Erehof van de Beukenhof begraven liggen, en de Schiedamse slachtoffers van de Slag in de Javazee herdacht. Deze gedenkwaardige bijeenkomst vindt plaats op de locatie van de Beukenhof. De herdenking begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur.
Daarnaast wordt, tussen 15.00 uur en 15.35 uur, op de Beukenhof stilgestaan bij de Schiedamse gevallenen in voormalig Nederlands-Indië, Korea en Nieuw-Guinea.
De Slag in de Javazee (27 februari 1942) was een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog dat de strategische positie van de geallieerden in de regio aanzienlijk verzwakte en de weg vrijmaakte voor de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In 1940 voerde de Verenigde Staten vanwege Japans agressieve optreden in China een volledig olie-embargo tegen Japan in. Zonder die olie kon Japan haar militaire apparaat en economie niet in stand houden. Onderhandelingen met Nederland om uit Nederlands-Indië met haar rijke grondstofvoorraden voldoende brandstof te krijgen, mislukten. Op 7 december 1941 voerde Japan een verrassingsaanval uit op de Amerikaanse vlootbasis Pearl Harbor, waarop ook Nederland Japan de oorlog verklaarde. Nederlands-Indië met haar grote olievoorraden was daarna één van de belangrijkste doelwitten van Japan. Een geallieerd eskader onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman probeerde in de Javazee tevergeefs een Japanse invasievloot met troepen voor de aanval op Java tegen te houden. De Japanse zware kruisers waren veel sterker dan de geallieerde, en voorzien van superieure bewapening. De totale slag kostte 2300 marinemannen het leven.
De twee herdenkingen vanmiddag worden georganiseerd door de Stichting tot Viering en Herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen (VNFG), in opdracht van de gemeente Schiedam.