SCHIEDAM- Als het ondergrondse afvalproject voor de nieuwe woontorens achter station Schiedam Centrum niet slaagt, moeten de meeste Schiedammers daarvoor betalen. Dat blijkt uit de financiële risicoanalyse die de gemeente heeft gemaakt.
Het ondergronds afvalsysteem is een project waarbij de gemeente samenwerkt met de Ontwikkelcombinatie Schieveste, die verantwoordelijk is voor de bouw van de woontorens. De Ontwikkelcombinatie Schieveste heeft zich garant gesteld voor de investeringen die de gemeente doet in het afvalsysteem, voor het geval dat het bouwprogramma niet volledig wordt uitgevoerd. Ook zijn er afspraken gemaakt met de aannemer die het afvalsysteem gaat aanleggen, om de risico’s op het gebied van beheer, onderhoud en storingen te beperken, maar als er toch iets ernstig fout gaat met het afvalsysteem, dan komen de kosten uiteindelijk terecht bij de Schiedamse huishoudens. Zij betalen namelijk de afvalstoffenheffing, die alle uitgaven van de gemeente voor afvalbeheer dekt, inclusief die voor het ondergronds afvalsysteem. Het maakt daarbij niet uit of de huishoudens gebruik maken van een ondergrondse container, een minicontainer of een ander inzamelmiddel. Alleen de minima in Schiedam hoeven geen afvalstoffenheffing te betalen, omdat zij daarvoor kwijtschelding kunnen krijgen.
De gemeente heeft een aantal maatregelen genomen om de risico’s van het ondergronds afvalsysteem te beheersen. Als er in de komende periode onverwachte problemen ontstaan, dan kan de gemeente een beroep doen op haar risicoreserve, die bedoeld is om financiële tegenvallers op te vangen. Ook heeft de gemeente een speciale reserve opgebouwd voor het ondergronds afvalsysteem (OAS), waaruit de voorbereidingskosten worden betaald. De verwachting is dat het afvalsysteem op termijn winstgevend wordt, waardoor de extra inkomsten weer terugvloeien naar de reserve OAS en uiteindelijk naar de algemene begroting van de gemeente.
Het ondergronds afvalsysteem kost in totaal 4,8 miljoen euro. Dat bedrag moet nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad, die volgende maand een besluit neemt over het project. Volgens het college van burgemeester en wethouders is het afvalsysteem essentieel voor de nieuwe wijk. Het afvalsysteem zorgt ervoor dat het afval van de bewoners van de woontorens op een efficiënte en hygiënische manier wordt afgevoerd, zonder dat er veel ruimte of overlast wordt veroorzaakt. De Ontwikkelcombinatie Schieveste draagt ook bij aan de kosten van het afvalsysteem. Zij betaalt ongeveer 1,3 miljoen euro mee, wat wordt afgetrokken van het totale budget. Daarnaast heeft de gemeente nog een overschot van ongeveer 0,6 miljoen euro uit andere projecten, dat ook wordt gebruikt om het budget te verlagen. Het resterende bedrag wordt gereserveerd voor eventuele meerkosten of risico’s die samenhangen met het afvalsysteem.