WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BEZWAAR TEGEN PLANNEN NIEUW-MATHENESSE OP AGENDA SCHIEDAMSE POLITIEK

SCHIEDAM- De Schiedamse raadscommissie vergadert vanavond over de vaststelling van de welstandsparagraaf voor Nieuw-Mathenesse Glasbuurt-Oost. Bij dit voorstel is één zienswijze ingediend tijdens de inzageperiode door de eigenaar van enkele panden in het gebied. De indiener stelt dat de vaststelling van de welstandsparagraaf te vroeg komt, aangezien volgens hem onvoldoende duidelijk is hoe de herontwikkeling van het gebied exact zal plaatsvinden. Het stadsbestuur heeft dit punt ongegrond verklaard met de argumentatie dat er inmiddels voldoende duidelijkheid is over de plannen en de beoogde vormgeving van de herontwikkeling.

Als de raadscommissie vanavond instemt, zal het voorstel op 4 februari aan de gemeenteraad worden voorgelegd voor definitieve vaststelling. De indiener van de zienswijze wordt schriftelijk geïnformeerd over het besluit van de raad. Volgens de huidige planning treedt de welstandsparagraaf een dag na publicatie in werking, zonder dat daartegen bezwaar of beroep openstaat.

Daarnaast uit de eigenaar zorgen over de monumentale waarde van de voormalige Coca-Cola fabriek in Glasbuurt-Oost. Hij vindt dat deze waarde niet genoeg wordt benadrukt in het voorstel. Hierop heeft het stadsbestuur de tekst van de welstandsparagraaf redactioneel aangepast, zodat de historische betekenis van dit gemeentelijk monument explicieter wordt vermeld. Deze aanpassing heeft geen gevolgen voor de inhoudelijke strekking van het document, omdat de welstandscriteria al rekening houden met een maatwerkafweging voor monumenten.

De welstandsparagraaf is een aanvulling op de bestaande welstandsnota van 2019. Destijds werden geen specifieke richtlijnen opgesteld voor Glasbuurt-Oost, omdat herontwikkeling van dit bedrijventerrein toen nog niet aan de orde was. Het gebied van ruim 3 hectare wordt de komende jaren veranderd naar een gemengd woon- en werkgebied met circa 500 woningen, 12.000 m² aan bedrijfsruimten, horeca en voorzieningen.

Het voorstel stelt dat de aanvullende welstandscriteria noodzakelijk zijn om bij grotere gebiedsontwikkelingen de kwaliteit van bouwplannen te verzekeren. De paragraaf blijft geldig tot de oplevering van de laatste woning of ingebruikname van het laatste gebouw in het gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *