SCHIEDAM- Andere gemeenten tonen interesse in de werkwijze van Schiedam bij het terugdringen van babysterfte, meldt het stadsbestuur. Er is belangstelling vanuit andere steden voor de Schiedamse aanpak, omdat een methode is ontwikkeld waarbij organisaties samenwerken die elkaar voorheen niet snel zouden opzoeken. Wethouder Patricia van Aaken (CDA) kon in 2018 al een daling van 40% aan babysterfte melden, dankzij de Schiedamse aanpak die in 2011 is uitgerold.
In Schiedam is er bijvoorbeeld samenwerking ontstaan tussen een verloskundige praktijk, beweegcoaches, diëtisten en voorlichters gezondheid. Zwangere vrouwen kunnen hierdoor beter geholpen worden bij eventuele problemen, waardoor de gezondheid van de moeder en kind verbetert. Door de gezamenlijke aanpak en voorlichting voor eventuele zwangerschappen is de babysterfte in Schiedam gedaald.
Volgens cijfers van het CBS is de perinatale sterfte bij kinderen van eerste generatie niet-westerse allochtone moeders ruim de helft hoger dan bij kinderen van autochtone moeders. Het hoogst was de perinatale sterfte, maar ook de zuigelingensterfte, bij kinderen van Antilliaanse, Arubaanse en Surinaamse moeders.
Via het gezamenlijk uitvoeringplan van Schiedamse organisaties Met SamenSchiedam verstrekt de gemeente subsidies aan verschillende organisaties die bijdragen aan een betere gezondheid. Om subsidie te ontvangen maken de organisaties een gezamenlijk plan. Hierdoor ontstaat een breed netwerk van organisaties.