SCHIEDAM-Voor de wijk Schiedam-Oost wordt binnenkort een bekende, lokale bewoner of ambtenaar aangesteld als kwartiermaker voor de buurt, om samen met de bewoners te bekijken of het opzetten van een wijkonderneming kans van slagen heeft.
Binnen een wijkonderneming beheren bewoners hun eigen budgetten en nemen zelf initiatief voor de woonomgeving. De bewoners en de kwartiermaker zoeken vanuit de wijkonderneming de samenwerking met andere organisaties en bedrijven en eventuele winst zetten ze weer in voor de buurt. Het idee is gebaseerd op de Engelse Development-trusts, zo valt te lezen in de nota Koers op Oost. Voor de financiering van het plan wordt extra geld vrijgemaakt binnen de nieuwe begroting van het stadsbestuur, de zomernota 2015.
Een van de doelen van de wijkonderneming wordt de versterking van de economie van Schiedam-Oost. Zo moet inzichtelijk worden gemaakt wat de kosten zijn van de maatschappelijke instellingen die nu al actief zijn in de wijk, met daarbij de vraag of bewoners ook zelf het beheer of onderhoud van publieke ruimtes kunnen overnemen. Ook wordt in de nota geschreven over het ‘zichtbaar maken van ZZP’ers’. Door netwerkvorming en flexplekken in Oost zal de kans groter zijn dat hun omzet stijgt, denken de opstellers van de plannen.
Ondanks de jarenlange inzet van middelen en menskracht gaat het niet beter met Schiedam-Oost. De wijk vertoont zelfs een daling op de stedelijke aantrekkelijkheid. De wijk kent een (te) grote instroom kansarmen en de werkloosheid is hoog, staat in de nota. De goedkope woningvoorraad heeft een aanzuigende werking op kansarmen en mensen met een laag inkomen.
Om het tij in Schiedam-Oost te keren zou door verschillende partners al veel zijn geïnvesteerd. Voorbeelden van behaalde resultaten: Herstructurering van de Wetenschapsbuurt, brede integrale handhavingsaanpak, maar ook het opknappen van diverse pleinen, groene plekken verbeteren en kunst in de wijk.