VLAARDINGEN- Burgemeester Bert Blase heeft op 23 oktober 2014 het auto-demontagebedrijf Altijd Raak Penders, aan de George Stephensonweg, voor de duur van zes maanden gedeeltelijk gesloten. Dat betekent dat er geen bezoekers aanwezig mogen zijn en er geen handelsactiviteiten mogen plaatsvinden. Bij het bedrijf zijn tijdens diverse controles gestolen goederen aangetroffen en de administratie bleek onvolledig. Zo werd er bijvoorbeeld geen door de burgemeester gewaarmerkt inkoop- en verkoopregister bijgehouden. Eerder dit jaar werden al twee panden van Penders Vastgoed BV gesloten vanwege een overtreding van de Opiumwet.
Na de sluiting heeft de advocaat van Altijd Raak Penders direct een voorlopige voorziening aangevraagd. Vrijdag 31 oktober aanstaande dient de zaak voor de voorzieningenrechter. De burgemeester heeft op verzoek van de advocaat van Altijd Raak Penders de sluiting van Altijd Raak Penders geschorst tot de voorzieningenrechter uitspraak heeft gedaan. Dit betekent dat Altijd Raak Penders tot die tijd open mag blijven.
Na meerdere waarschuwingen is het bedrijf op 16 juli 2014 op de hoogte gesteld van het voornemen van sluiting. De eigenaar heeft tot 22 oktober 2014 de gelegenheid gekregen om voor zijn bedrijven een in – en verkoopregister in orde te maken. Dit betekent dat hij alle aanwezige goederen moet registreren, dus ook zijn voorraad. Het bijhouden van een dergelijk register is van belang in de bestrijding van heling. De politie kan aan de hand van aangiftes controleren of goederen die als gestolen geregistreerd staan, zijn terug te vinden in het in- en verkoopregister. Pas als alle goederen zijn geregistreerd kan worden gecontroleerd in hoeverre het register overeenkomt met de feitelijke inventaris en kan daadwerkelijk worden uitgesloten dat een handelaar gestolen goederen in bezit heeft of doorverkoopt. Op 22 oktober 2014 is bij controle ter plaatse gebleken dat de registratie van de goederen nog steeds in ernstige mate tekort schiet.
Burgemeester Bert Blase vreest dat door de hoeveelheid van de strafbare handelingen de kans groot is dat er geen einde aan komt. En doordat de administratie slecht wordt bijgehouden is controle ook erg moeilijk. Heling van goederen zou bovendien vaak gepaard gaan met andere vormen van criminaliteit. Er ontstaat door de heling een aanzuigende werking, waardoor soortgelijke illegale handel in de omgeving kan ontstaan.
De burgemeester heeft daarom besloten tot een gedeeltelijke sluiting van zes maanden voor bezoekers en handelsactiviteiten. Alleen zo kan de vicieuze cirkel worden doorbroken, recidive voorkomen en de openbare orde in de omgeving worden hersteld.
Gemeente Vlaardingen organiseert regelmatig integrale controles bij bedrijven. Bij de controles zijn medewerkers van de gemeente Vlaardingen, DCMR, Stedin, sociale recherche, Belastingdienst, vreemdelingenpolitie, UWV, RCF (Regionaal Centrum voor Fraudebestrijding) en de politie aanwezig. Bij een integrale controle wordt gecontroleerd of bedrijven voldoen aan de geldende regels en uitgegeven vergunningen. Door met diverse controlerende instanties tegelijk op pad te gaan wordt de overlast voor de ondernemers tot een minimum beperkt. Normaal komen de verschillende diensten afzonderlijk.