SCHIEDAM- Het isoleren van woningen in Schiedam-Groenoord zal meer CO2-reductie opleveren dan het dichtdraaien van de gaskraan (voor 120 miljoen euro), maar drijft de kosten wel verder op. Dat maakt het stadsbestuur duidelijk nu Milieudefensie heeft voorgerekend dat isolatie een van de weinige woningingrepen is die op termijn volledig wordt terugverdiend in lagere energiekosten.
In het geval van Groenoord wordt gekozen voor isolatie op natuurlijke vervangingsmomenten, om de kosten voor bewoners en Woonplus behapbaar te houden. Door onderzoeksbureau DWA is aangetoond dat de door Woonplus gekozen aanpak de meest CO2-reductie per geïnvesteerde euro oplevert: 49% CO2-reductie voor circa 14.000 euro. Wanneer wordt gekozen voor verdere isolatie in één keer, kan de investering oplopen tot zo’n 30.500 euro voor 54% CO2-reductie of zelfs 67.500 euro voor 58%.
Critici stellen dat er überhaupt geen aantoonbaar CO2-probleem is. Het huidige klimaatmodel (‘IPCC model’) levert systematisch veel te hoge voorspellingen op in vergelijking met metingen en mag dus niet worden ingezet om klimaatbeleid te maken. Vooral niet als dat beleid extreem hoge kosten tot gevolg heeft en vitale delen van de energie-infrastructuur zal destabiliseren. Dat zeggen gerenommeerde wetenschappers als de Nobelprijswinnaars Ivar Giaever en Robert Laughlin. Zij stellen bovendien dat het aardse klimaat veel te ingewikkeld is om verklaard te worden met een simpele één-dimensionale CO2 relatie. Dat is aan de gemeente noch Milieudefensie besteed.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.