WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

AHMED ABOUTALEB (PVDA) LEGT AMBT BURGEMEESTER ROTTERDAM NEER

ROTTERDAM- Na meer dan 15 jaar als burgemeester van Rotterdam te hebben gediend, heeft Ahmed Aboutaleb (PvdA) aangekondigd dat hij in de herfst van dit jaar zal aftreden. Hij vindt dat het tijd is om ruimte te creëren voor een nieuwe burgervader. Vanmiddag hield de burgemeester zijn nieuwjaarsspeech op het stadhuis, in het bijzijn van zijn mede-bestuurders, raadsleden en Rotterdammers.

Aboutaleb zegt dat het kiezen van het juiste moment voor deze beslissing niet gemakkelijk was. Hij heeft de afgelopen maanden overlegd met de Commissaris van de Koning over zijn voornemen om te stoppen. De precieze datum waarop hij zijn ambtstermijn zal beëindigen, zal in samenspraak met de fractievoorzitters worden vastgesteld, maar voorlopig is hij nog niet uit de schijnwerpers.

Om te beginnen is de kans groot dat de parlementaire enquêtecommissie, die de aanpak van de zogenaamde ‘coronacrisis’ in Nederland gaat evalueren, ook burgemeester Aboutaleb zal oproepen om onder ede te getuigen. Dit onderzoek is mogelijk geworden nadat de nieuwe Tweede Kamer, met de PVV als initiatiefnemer, onlangs hiervoor groen licht heeft gegeven.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) wist het allemaal zo zeker op zondag 22 maart 2021: Ga niet naar het strand. Het zou te gevaarlijk zijn.
Aboutaleb was, als voorzitter van de Veiligheidsregio, een fervent voorstander van onwettige maatregelen die de burgerrechten open en bloot schonden. Denk aan een avondklok, een mondkapplicht en een alcoholverbod. Zijn rol in de prikcampagne wordt ook steeds meer in twijfel getrokken nu er zeer sterke aanwijzingen zijn dat de prikken de hoofdoorzaak zijn van de oversterfte en duizenden gevallen van vaccinatieschade in Nederland. Het zogenaamde ‘killervirus’ was niets meer dan een gewone verkoudheid met een andere naam (en de griep verdween 2 jaar lang plotsklaps uit alle statistieken). Aboutaleb kon dat weten.

Afgelopen oktober was er kritiek van coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam en de VVD, nadat Joodse organisaties openlijk afstand hadden genomen van Aboutaleb. Ze eisten opheldering over zijn handelen en vroegen zich af hoe hij het vertrouwen van de Joodse gemeenschap kon herstellen, nadat hij weigerde de Israëlische vlag te hijsen op het stadhuis na het bloedbad van Hamas op 7 oktober. Hij zei dat hij ‘geen partij wilde kiezen in een ingewikkeld conflict’. Het niet hijsen van de vlag zou met steun van Rotterdamse Joden zijn gebeurd. Een leugen!

In een radio-interview in 2017 deed Aboutaleb de uitspraak dat ‘elke moslim een beetje salafist is’ en dat hij zelf ‘een jihadist’ is. Deze woorden veroorzaakten veel commotie en verontwaardiging, vooral bij de PVV-leider Geert Wilders, die eiste dat Aboutaleb zou opstappen. In een ander interview in 2018 liet Aboutaleb weten dat hij zijn dochters niet zou toelaten om met een niet-moslim te trouwen, omdat hij van mening was dat het geloof een belangrijke factor was in een relatie. Hij is ook de eerste burgemeester van Rotterdam die van Marokkaanse komaf is. Aboutaleb bezit een dubbele nationaliteit: de Nederlandse en de Marokkaanse. Hij heeft verschillende keren gezegd dat hij zijn Marokkaanse paspoort niet kan opgeven, maar volgens de code de la nationalité marocaine van 1958 kunnen Marokkanen die naar het buitenland zijn geëmigreerd en vrijwillig een tweede, buitenlandse nationaliteit hebben verkregen hun Marokkaanse nationaliteit inleveren. De koning van Marokko kan, volgens de wettekst, een verzoek daartoe inwilligen door middel van een besluit.

Aboutaleb is sinds 2009 de burgemeester van Rotterdam, maar hij overwoog al in 2016 om die rol op te geven om zich te kandideren voor het leiderschap van de PvdA. Hij zag daar echter van af na interne tegenstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *