ROTTERDAM- Het college heeft samen met de wijkraad Rotterdam-Overschie de wijkakkoorden gelanceerd. In de komende periode zullen de inwoners van de verschillende Rotterdamse wijken het wijkakkoord van hun eigen wijkraad te zien krijgen. Het wijkakkoord is een resultaat van de samenwerking tussen de wijkraad, de inwoners, de wijkpartners en de gemeente. Het is een nieuw initiatief in Rotterdam om met het wijkakkoord te werken. Ook begint er een intensievere samenwerking tussen de wijkraden en de wethouders: elke wijk krijgt een eigen wijkwethouder. Wethouder Robert Simons (Wijken en kleine kernen): “Rotterdammers hebben als beste inzicht in wat hun wijk of buurt nodig heeft. Dat is nu vastgelegd in de wijkakkoorden. Bijna alle (98%) van de meer dan 1400 actiepunten die uit de wijken zijn gekomen, zijn opgenomen in de wijkakkoorden en kunnen binnenkort worden gerealiseerd. Dat is prachtig, want zo doen we wat nodig is. De wijkraden krijgen via de wijkwethouders ook een extra contactpersoon op het Stadhuis.”
Een wijkakkoord bestaat uit de belangrijkste plannen voor de wijk. Denk bijvoorbeeld aan plannen voor (schone) buitenruimte, (verkeers)veiligheid of activiteiten voor jongeren. Een onderdeel van het wijkakkoord is het jaaractieplan. Dat wordt voornamelijk door de gemeente uitgevoerd. Elk jaar wordt het jaaractieplan aangepast door de wijkraad, de gemeente en andere betrokkenen. Verder bevat het wijkakkoord een wijkvisie voor de volgende vier jaar en afspraken over plannen die voor de hele stad belangrijk zijn en waarbij de wijk graag mee wil doen, zoals de derde stadsbrug of de bouw van nieuwe woningen. De wijkakkoorden van alle 39 wijkraden in Rotterdam worden binnenkort gepubliceerd op Mijn.Rotterdam.nl.
Door het vaststellen van de wijkakkoorden begint er een intensief samenwerkingstraject. Om de band met de wijkraden te versterken, wordt elke wethouder van dit college een vaste aanspreekpersoon voor drie of vier wijkraden. De wijkwethouder luistert naar de wijkraden en verbindt ze met het bestuur.
De wijkakkoorden vormen de basis van Wijk aan Zet. Met Wijk aan Zet wil de gemeente goed bereikbaar en zichtbaar zijn in de wijken en weten wat er leeft. Bewoners, gemeente en organisaties maken samen plannen voor de wijk. De wijkraden zijn sinds maart 2022 actief als oren en ogen in de wijk. Ook komen er in alle wijken wijkhubs. Dat zijn centrale plekken waar Rotterdammers zonder afspraak langs kunnen gaan met hun vragen of ideeën. Er werken mensen van de gemeente, zoals de wijkagent of jongerenwerker.