SCHIEDAM– Het pand van de voormalige slagerij Rijnmond, gelegen op de hoek van de Rembrandtlaan en de Nicolaas Beetsstraat in Schiedam-West, wordt maar niet gesloopt, omdat de gemeente meermaals het benodigde veiligheidsplan heeft afgekeurd, zo heeft de fractie van Alles voor Schiedam (AvS) begrepen. De partij verlangt tekst en uitleg van burgemeester en wethouders.
Al sinds 2006 staat het pand leeg en dichtgetimmerd. In 2019 kondigde voormalig wethouder Fahid Minhas (VVD) aan dat een serieuze investeerder klaarstond om woningen te realiseren op deze locatie. Dit leidde in 2022 tot de start van de sloopwerkzaamheden, maar deze werkzaamheden werden al snel gestaakt vanwege funderingsproblemen. Sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt en blijft het pand gedeeltelijk gesloopt achter.
Navraag door AvS, bij zowel de eigenaar, D&S Vastgoed, als de gemeente, levert verschillende inzichten op. De gemeente stelt dat zij geen partij zijn in deze kwestie en dat de verantwoordelijkheid voor de sloop bij de eigenaar ligt. De eigenaar daarentegen geeft aan dat hij niet verder kan, omdat het veiligheidsplan telkens met verschillende redenen wordt afgekeurd door de gemeente.
Marvin Janssen, fractievoorzitter namens AvS, komt met vragen voor het college over de huidige situatie. Hij vraagt zich af wat het college van de huidige situatie vindt en of zij enige verantwoordelijkheid bij de gemeente zien. Ook wil hij weten of het klopt dat de eigenaar niet verder kan, omdat de veiligheidsplannen al meerdere keren zijn afgekeurd en of dit veiligheidsplan inmiddels is goedgekeurd.
Janssen vraagt verder of het college een rol voor zichzelf of de gemeentelijke organisatie ziet om deze situatie zo snel mogelijk op te lossen. Hij maakt zich zorgen over het vertrouwen van bewoners in de lokale politiek en vraagt wanneer de bewoners concrete actie kunnen verwachten. Daarnaast wil hij weten welke acties het college neemt of gaat nemen om het pand zo snel mogelijk op een veilige manier gesloopt te krijgen.
Gezien de huidige uitdagingen op het gebied van woningbouw, veiligheid en ‘schoon op straat’, vraagt Janssen of de gemeente hier niet sneller op zou moeten acteren. Tot slot vraagt hij of het college de huidige situatie en de volgende stappen inclusief tijdslijn kan delen met de buurtbewoners om hen wat perspectief te geven.