SCHIEDAM- Wethouder Fahid Minhas (VVD) staat nog altijd pal voor het warmtenet van Eneco dat in Schiedam-Groenoord wordt aangelegd, wanneer de wijk een aardgasverbod krijgt opgelegd. Zoveel wordt duidelijk wanneer de fractie van de OPS de wethouder aan de tand voelt over de afspraken die nu al min of meer vast zijn gelegd met Eneco.
De gemeenteraad heeft nog niet definitief besloten over het project ‘Nieuwe Energie voor Groenoord’, maar de onderhandelingen met Eneco zijn al vergevorderd, erkent de wethouder. Minhas: ”Om te zorgen dat we op een goeie manier inzicht krijgen in de kosten voor de warmteleveranciers.”
Er zijn 2 jaar terug al gesprekken gevoerd met verschillende energieleveranciers. Minhas: “Daaruit is naar voren gekomen dat alleen Eneco in staat is gebleken om een passend aanbod te doen. Op grond daarvan is besloten om met Eneco verder te onderzoeken of er daadwerkelijk een woonlastenneutraal aanbod gedaan kan worden.”
De Schiedamse politiek is niet bij machte om het dreigend aardgasverbod en het warmtenet van Eneco nog tegen te houden. Dat werd vorige week duidelijk tijdens behandeling van de Transitievisie Warmte. Een procesmanager bij de gemeente wees erop dat het aardgasverbod een landelijk besluit is geweest. In de zomer van 2019 presenteerde het kabinet het Klimaatakkoord. In de aanbiedingsbrief maakte het kabinet duidelijk wat het van provincies en gemeenten verwacht. Naast de in regionaal verband opgestelde regionale energiestrategie (RES) moeten alle gemeenten in Nederland een lokale Transitievisie Warmte opstellen. Hierin is per wijk onderzocht wat de beste optie is om over te schakelen naar andere (duurzamer) energiebronnen.
Volgens eerste berekeningen van de Groenoord Belangen Groep zullen door het aardgasverbod de huren in Groenoord stijgen met 105 euro per maand. De gemeente had het eerder over een lastenstijging voor huurders van ongeveer 27 euro per maand. Huiseigenaren moeten hiervoor een extra lening afsluiten van 15.600 euro, zo liet de gemeente al eens weten.
De lasten voor huiseigenaren in Groenoord hoeven niet te stijgen door het aardgasverbod indien de gemeente kan aansluiten bij het project ‘Proeftuinen Aardgasvrije Wijken’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In dat geval kan worden gerekend op een financiële bijdrage van BZK. Een eerdere aanvraag van 5,5 miljoen voor Schiedam werd in 2018 nog afgewezen.
Op 3 november wordt het aardgasverbod behandeld in de Schiedamse gemeenteraad. Er volgt dan een uitvoeringsplan dat per wijk of buurt opgesteld zal worden. Dit plan zal duidelijk maken welke wijken op welke manier van het aardgas worden gehaald. In het collegeprogramma 2018-2022 is al opgenomen: ‘Nieuwland en Groenoord zullen als eerste gasloos zijn, waarbij Groenoord in 2030 de eerste gasloze wijk zal zijn’.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
Nu weet je dus ook gelijk waarom ze zo graag ”de aandelen van Eneco wilden verkopen” …. de gemeente heeft ons wederom verkocht aan de monopoly van Eneco…!!!
Stelletje criminelen zijn die wethouders hier net als iedere andere verkochte ziel in de gemeente.
Ze kunnen zo veel zeggen, maar bij mij en bij vele andere, die de agenda wel kennen die ze nu nog steeds proberen uit te rollen over een nog kleine groep onwetende personen , blijft gewoon gas uit de leiding komen en anders gaan we gasflessen aanschaffen….wie denken ze wel niet wie ze zijn joh…!!!
Wederom proberen ze dmv leugens, want dat is wat ze alleen maar doen , iets voor elkaar te krijgen wat er totaal niets mee te maken heeft…. Alles staat in Agenda2030 van the world economic forum, ook dit onzin verhaaltje over ”gasverboden” wat ze aan de, voor hun veestapel, proberen te verkopen.
SCHAAM JULLIE DIEP BURGERVERRADER en WETHOUDER SLAVEN…!!!
En nu maar hopen dat de fosiele olie verslindende industrie tot in de eeuwigheid blijft bestaan, want alleen dan is zo’n warmtenet (restwarmte van de industrie) ‘duurzaam’.