VLAARDINGEN- Het afgelopen half jaar zijn er in Vlaardingen slechts beperkt panden gecontroleerd, in het kader van de aanpak van woonoverlast. Dat erkent Ashley Hoogendijk (Regisseur Woonoverlast) tegenover de raadscommissie. Hoogendijk is per 1 januari begonnen als regisseur. De lockdown heeft de aanpak beperkt. “Die controles zijn iets wat teruggeschroefd of worden iets anders uitgevoerd dan ze misschien normaal uitgevoerd worden, maar zoals het er nu naar uitziet begint dat wel weer goed te komen”, zegt Hoogendijk.
Inmiddels heeft het stadsbestuur het Uitvoeringsprogramma aanpak complexe woonoverlast vastgesteld. Het uitvoeringsprogramma geldt voor een periode van twee jaar (2021 en 2022). In 2021 ligt de focus vooral op het versterken van het professionele netwerk, een goede toeleiding van klachten, het opzetten van een Casus Regie Overleg en het ontwikkelen van een Monitor Vastgoedmisbruik. In 2022 wil de gemeente verder toewerken naar een nog meer integrale aanpak (zoals interventieteams) en de focus meer leggen op preventie.
Hoogendijk legt uit: “Ik heb mij laten vertellen dat meer dan 70% van de huurwoning in het bezit zijn van WaterwegWonen en Samenwerking. Daarmee hebben we slechts de huurwoningen en er is natuurlijk nog een deel koopwoningen. Als gemeente zijn we bij koopwoningen eerder aanzet. Uiteraard is er voor de VvE, als het om appartementencomplexen gaat, een grote rol weggelegd. We zien dat dus ook bij investeerders die woningen opkopen om arbeidsmigranten te huisvesten. Wat wij dus veel doen is actief die investeerders aanschrijven. Als er overlast is dan worden die aangeschreven en dan wordt het beleid in Vlaardingen duidelijk gemaakt.”
Minder vuilnis importeren geeft minder overlast.