SCHIEDAM- De Raad van State heeft in een uitspraak alle bezwaren ongegrond verklaard tegen de aanleg van de warmteleiding ‘Warmtelinq’ tussen Vlaardingen en Den Haag. De bezwaren kwamen van onder meer de gemeente Den Haag en diverse milieuorganisaties. De tegenstanders zijn tegen het gebruik van restwarmte die afkomstig is van fossiele bronnen uit de Rotterdamse haven, omdat dit volgens hen niet duurzaam is. De bestuursrechter doet geen uitspraak over de politiek afwegingen voor de aanleg van Warmtelinq. Wel wordt geconstateerd dat aan alle wettelijke regels wordt voldaan.
In april is al gestart met de aanleg van het ondergrondse warmtetransportnet WarmtelinQ tussen de Zwanensingel in Vlaardingen en het buitengebied tussen Schiedam en Delft. In maart zijn de voorbereidingen voor het aanbrengen van deze leiding gestart: het inrichten van de werkterreinen en het aanvoeren de leidingen via grote transporten. Om zowel de transporten als de werkzaamheden veilig uit te voeren, is de Cricketweg sinds half maart volledig afgesloten voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer. Deze situatie duurt tot komend najaar.
De kans is groot dat gebruikers (bewoners van Vlaardingen, Delft, Den Haag en Leiden) zullen opdraaien voor de extra kosten bij het project WarmtelinQ, waarbij restwarmte van de industrie wordt gebruikt om huizen te verwarmen. Dat beweert onderzoekscollectief Spit.
Volgens Spit zijn warmtenetten duur. Zo duur, dat de overheid moet bijspringen. En zijn consumenten eenmaal aangesloten, dan zitten ze vast. ‘De bewoners wordt de mogelijkheid ontnomen hun huis op een goedkopere manier te verwarming. Zo verpest je de markt’, zeggen de onderzoekers.
Door Marie-Lou Gregoire (WarmtelinQ) wordt gewezen op een rekenkamerrapport dat al vóór de investeringsbeslissing is opgesteld. Hierin staan onder meer alle te maken kosten. Gregoire: ‘Als er meer betaalbare duurzame alternatieven zijn dan WarmtelinQ, dan gaan gemeenten daarvoor kiezen, voldoende incentives dus om een efficiënt systeem aan te leggen. Dat doen we als 100% staatsbedrijf al decennia op het gebied van gasleidingen.’