WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

AANHOUDINGEN IN SCHIEDAM EN ROTTERDAM VOOR EXPLOSIES

SCHIEDAM- Bij een landelijke actie door de politie zijn vijftien verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij aanslagen met explosieven. Onder de arrestanten zijn inwoners van Schiedam, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en andere plaatsen. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij explosies in onder meer Rotterdam, Zandvoort en Den Haag. De verdachten, variërend in leeftijd van 14 tot 25 jaar, zijn opgepakt in samenwerking tussen verschillende regionale eenheden.

De politie voerde de aanhoudingen op dezelfde dag uit om een krachtig signaal af te geven aan daders van explosies. ‘Wie betrokken is bij dit soort gevaarlijke en strafbare feiten, kan een aanhouding verwachten’, zegt Wim Hoek, portefeuillehouder Excessief Geweld bij de politie in Rotterdam.

De verdachten worden in verband gebracht met aanslagen op diverse locaties. Zo gaat het onder meer om een reeks explosies bij een pizzeria op de Vuurplaat in Rotterdam-Zuid en een explosie aan de Dordtselaan. In Den Haag leidde een controle van een huurauto met een explosief in de kofferbak naar meerdere aanhoudingen. Vandaag zijn de negende en tiende verdachte in deze zaak opgepakt.

Bij huiszoekingen na de arrestaties heeft de politie onder andere twee vuurwapens, een boksbeugel, een aanzienlijk geldbedrag, dure merkkleding en twee auto’s in beslag genomen. In sommige gevallen zijn de verdachten door een arrestatieteam van hun bed gelicht vanwege veiligheidsrisico’s.

Het aantal aanslagen met explosieven in Nederland bereikte vorig jaar een recordhoogte van 1244. Volgens een recent onderzoek zijn de motieven divers: van criminele conflicten tot burenruzies en persoonlijke wraakacties. Hoewel de politie vorig jaar 531 aanhoudingen verrichtte, blijft het aantal incidenten hoog.

De politie ziet een toenemende bereidheid onder jongeren om aanslagen uit te voeren. Vaak gaat het om kleine bedragen als beloning, terwijl de risico’s groot zijn. ‘Jongeren realiseren zich niet altijd wat de gevolgen zijn’, zegt Hoek. Naast de kans op ernstige verwondingen door onvoorzichtige omgang met explosieven, riskeren verdachten een strafblad en hoge schadeclaims.

Hoek doet een beroep op ouders om alert te zijn. ‘Let op signalen zoals nachtelijk gedrag, dure aankopen zonder verklaring of interesse in explosieven op social media. Praat met je kinderen en wijs ze op de gevaren en de gevolgen.’ Ouders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schade die hun minderjarige kinderen aanrichten, wat tot financiële problemen kan leiden.

De politie blijft oproepen om verdachte situaties te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *