WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

AANHOUDING BANKHELPDESKFRAUDE ROTTERDAM

ROTTERDAM- In een gezamenlijke actie hebben agenten uit Den Haag, rechercheurs uit Rotterdam en de ING Bank een 20-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude en diefstal van sieraden. De arrestatie vond plaats in Den Haag. Bij de doorzoeking van een woning waar de verdachte werd gezien, troffen de agenten een automatisch vuurwapen en een aanzienlijke hoeveelheid contant geld aan. De bewoonster van de woning, een 43-jarige vrouw, is aangehouden op verdenking van het bezit van het vuurwapen. Zij is in afwachting van verder onderzoek heengezonden.

Dit vuurwapen lag in de woning waar de verdachte werd gezien.
Het slachtoffer, een 76-jarige vrouw uit Rotterdam, werd op 31 mei gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van haar bank. De beller beweerde dat er fraude was gepleegd met haar bankrekening en stuurde een ‘collega’ langs om haar te helpen. Deze man nam haar bankpasje mee en keerde later terug met de mededeling dat haar rekening was geblokkeerd. Vervolgens vroeg hij of ze kostbaarheden in huis had, waarop de vrouw sieraden ter waarde van duizenden euro’s meegaf voor ‘verzekering’. Kort daarna ontdekte ze dat er ruim 3.000 euro van haar bankrekening was opgenomen.

De verdachte werd herkend op beveiligingsbeelden die werden getoond in het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond. Dankzij deze beelden kon zijn identiteit worden vastgesteld. De ING Bank meldde dat de verdachte mogelijk betrokken was bij meerdere gevallen van bankhelpdeskfraude. Dit wordt momenteel onderzocht. De man wordt verdacht van meerdere zaken in de Randstad en zit vast voor verhoor.

Bij bankhelpdeskfraude bellen criminelen mensen thuis en doen zich voor als bankmedewerkers. Ze beweren dat de bankrekening van het slachtoffer niet veilig is en sturen iemand langs om de pinpas op te halen. Vervolgens wordt de pincode ontfutseld en het geld snel opgenomen. In sommige gevallen vragen de fraudeurs om software te installeren op de computer van het slachtoffer, zodat ze op afstand kunnen meekijken en handelingen kunnen uitvoeren. Daarna vragen ze om het banksaldo over te maken naar een zogenaamde ‘kluisrekening’, die in werkelijkheid van de oplichters is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *