ROTTERDAM- Het Rotterdams primair onderwijs kampt met een aanzienlijke toename van het lerarentekort, dat is gestegen van 11,8% in oktober 2022 naar 16,5% in 2023. In het voortgezet onderwijs is het tekort in Rotterdam 6,1%. Dat is een daling ten opzichte van de 7% die vorig jaar naar voren kwam. Wethouder Said Kasmi (D66): ‘We constateren dat de tekorten in de grote steden steeds groter worden, terwijl de tekorten in de rest van het land afnemen.’
De gemeenteraad krijgt dit jaar voor het eerst ook de cijfers van het lerarentekort in het voortgezet onderwijs te zien, nadat Rotterdam vorig jaar samen met Amsterdam en Den Haag heeft deelgenomen aan een pilot van Centerdata. Hierdoor kunnen de cijfers van het lerarentekort in het vo van dit jaar worden vergeleken met die van 2022.
De gemeente heeft naast het rapport ook specifieke gegevens voor Rotterdam gekregen. Daaruit blijkt dat er verschillen zijn tussen de tekorten per onderwijssoort. Het tekort aan leraren in het voortgezet onderwijs wordt het meest gevoeld in de gebieden Feijenoord (13,9%), Delfshaven (7,9%) en Charlois (6,9%).
De Rotterdamse scholen die vmbo, havo of vwo verzorgen melden een tekort van 5,7%. In het praktijkonderwijs is dit 3,9% en bij de internationale schakelklassen is het tekort 17,1%. Deze verschillen komen overeen met hoe de tekorten in de rest van Nederland zijn verdeeld. Schoolbesturen in Rotterdam wijten de hoge tekorten bij de internationale schakelklassen aan de onvoorspelbare instroom van leerlingen.
Slimme leraren,
Welk enigzins zelfrespecterende leraar wil lesgeven aan tuig, wat zich totaal niet druk maakt over sociale normen, Nederlands en een diploma?
Als je als leraar zo bontkraagje aanspreekt staan na schooltijd een groep tuig of zelfs ouders hem op te wachten op het schoolplein.
Rondrijden op een scooter, drugs verkopen en tussendoor een overval levert meer geld op voor dat volk.