ROTTERDAM– Om zorgfraude in de stad verder aan te pakken komt de gemeente Rotterdam met een ambitieus plan. Zorgfraude kost de stad jaarlijks miljoenen euro’s en heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van zorg en het vertrouwen van Rotterdammers in het zorgsysteem. Het actieplan is een belangrijke stap om de strijd tegen fraude binnen de Wmo 2015 (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de Jeugdwet te intensiveren.
Het actieplan, dat de komende drie jaar gefaseerd zal worden uitgevoerd, omvat 16 concrete acties verdeeld over vier hoofdactielijnen: preventie, toezicht, handhaving en nazorg. Het plan bouwt voort op reeds bestaande maatregelen en richt zich op het verder uitbreiden van de samenwerking met zorgaanbieders, cliënten en belangenverenigingen, zoals PGB-vertegenwoordigers, om misbruik van het zorgsysteem te voorkomen.
De gemeente wil met name inzetten op preventie en het versterken van toezicht, met extra trainingen voor zorgprofessionals om fraude tijdig te herkennen en het aantal toezichthouders met BOA-bevoegdheid (Bijzondere Opsporingsambtenaar) uit te breiden. Er worden ook strengere kwaliteitstoetsen ingevoerd om malafide zorgaanbieders sneller te identificeren en uit het systeem te halen.
Hoewel het actieplan gericht is op het bestrijden van fraude, onderstreept het stadsbestuur ook de inzet en de positieve bijdrage van de meeste zorgprofessionals. De gemeente heeft vertrouwen in de bonafide zorgaanbieders en werkt samen met hen aan gezamenlijke ambities om de zorgkwaliteit te verbeteren en fraude tegen te gaan. ‘We willen een zorgsysteem waar Rotterdammers de zorg ontvangen die ze verdienen. Zorgaanbieders die misbruik maken van het systeem, zullen echter hard worden aangepakt’, aldus de gemeente.
Het actieplan wordt grotendeels gefinancierd binnen de bestaande begroting voor maatschappelijke ontwikkeling. Wel wordt verwacht dat er extra inzet nodig zal zijn voor sommige acties tussen 2024 en 2027. De gemeente is ervan overtuigd dat de kosten van het actieplan, gezien de omvang van de zorgfraudeproblematiek, uiteindelijk zullen worden terugverdiend door het elimineren van fraude en het verbeteren van de zorgverlening.