WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

8,7 MILJOEN VOOR FLEXWONINGEN VLUCHTELINGEN ROTTERDAM

ROTTERDAM- De gemeente Rotterdam krijgt 8,7 miljoen euro subsidie van het Rijk om snel 2.000 flexwoningen te bouwen. Deze woningen zijn vooral bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig waaronder vluchtelingen. De flexwoningen zijn gemaakt van prefab-onderdelen en kunnen makkelijk verplaatst worden naar andere locaties. Zo kan Rotterdam beter inspelen op de veranderende vraag naar woonruimte.

Een van de projecten die gebruik maakt van de subsidie is Ressort Wonen, een woningcorporatie die 36 flexwoningen wil plaatsen in Rozenburg. De locatie is de voormalige basisschool de Ark aan de Laan van Nieuw Blankenburg. De plannen zijn bijna klaar en er wordt goed overlegd met de buurtbewoners.

Rotterdam noemt het initiatief StartR en wil zo de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Mensen die in een flexwoning wonen, bouwen ook wachttijd op voor een vaste huurwoning. Daardoor kunnen ze makkelijker doorstromen naar een andere woning als ze dat willen.

De vraag naar sociale huurwoningen in heel Nederland is toegenomen door de bevolkingsgroei, veroorzaakt door migratie en de open EU-grenzen. Daarnaast spelen ook zaken als de verkoop, de sloop en de liberalisatie van woningen. Bovendien is de nieuwbouw van sociale huurwoningen sterk verminderd door de kredietcrisis, de hoax rond stikstof, de hoge bouwkosten en de verhuurdersheffing. De verhuurdersheffing is een speciale belasting voor verhuurders van sociale huurwoningen, die volgens de Woonbond geschrapt moet worden om de woningnood te verminderen. Ook is er een gebrek aan geschikte bouwlocaties en een lange doorlooptijd van bouwprojecten. 

Het aantal vluchtelingen dat een woning krijgt in Rotterdam hangt af van de taakstelling die het Rijk elk half jaar oplegt aan de gemeente. De taakstelling is gebaseerd op het aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning heeft gekregen en alleen dan vluchteling mag worden genoemd . Voor 2023 is de taakstelling voor Rotterdam vastgesteld op 1795 vluchtelingen. Dit is meer dan het dubbele van het aantal in 2022, toen de taakstelling 861 vluchtelingen was. De gemeente Rotterdam moet deze nieuwkomers zo snel mogelijk met urgentie huisvesten, maar kampt met een tekort aan geschikte woningen. Daarom zoekt de gemeente ook naar tijdelijke oplossingen, zoals het plaatsen van een cruiseschip in de Merwehaven, waar 1500 vluchtelingen verblijven, zodat de doorstroom vanuit de Azc’s niet stopt: daar ligt de eerste prioriteit.

2 gedachten over “8,7 MILJOEN VOOR FLEXWONINGEN VLUCHTELINGEN ROTTERDAM

  1. Iedereen die denkt dat deze mensen komen om te werken en onze pensioenen te betalen is echt niet van deze wereld. Deze mensen hebben onze uitkeringen nodig. En verder is dit een piramidespel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *