ROTTERDAM– De Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) in Rotterdam stopt per 1 januari 2025, na de opzegging van het convenant door het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). De gemeente heeft in dit kader alle betrokken deelnemers een beëindigingsbesluit gestuurd, waarop 25 bezwaarschriften zijn ingediend. Een rechtszitting hierover vindt morgen plaats.
Voor een groep van 12 mensen, die te kampen heeft met ernstige gezondheids- en verslavingsproblemen, heeft de gemeente toegezegd maatwerk te leveren. Deze groep zal tot 1 juni 2025 worden opgevangen bij locatie De Nieuwe Brug van het Leger des Heils. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een motie die stelt dat deze groep niet op straat mag belanden.
Het ministerie van J&V wordt gevraagd snel met een structurele oplossing te komen, aangezien het formele mandaat van de gemeente Rotterdam per 1 januari vervalt. De kosten voor deze opvang worden gedekt uit het afbouwbudget dat in de gemeentebegroting voor 2025 is opgenomen.
Vanaf 1 januari 2025 kunnen Surinaamse oud-Nederlanders die voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 als Nederlanders zijn geboren, een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen. Dit geldt uitsluitend voor een periode van 6 maanden en is bedoeld om deze groep, die vaak al decennia zonder verblijfsstatus in Nederland woont, een kans op naturalisatie te bieden.
Naast het bieden van maatwerk voor een selecte groep, werkt de gemeente in samenwerking met ngo’s en rijksdiensten aan individuele oplossingen voor andere LVV-deelnemers. Deze stappen volgen uit toezeggingen en aangenomen moties in de raadsvergadering van november. Hoewel de verantwoordelijkheid voor de LVV-deelnemers vanaf januari bij het Rijk ligt, blijft Rotterdam betrokken bij de afhandeling van deze situatie.