ROTTERDAM- Is Bureau Monumenten betrokken bij de plannen die Provast heeft met het iconische ABN AMRO kantoorgebouw op de Coolsingel in Rotterdam? De fracties van de ChristenUnie en D66 horen het graag van het stadsbestuur, nu Provast het gebouw wil herontwikkelen tot een ‘modern, smart en duurzaam multi-tenant kantoorgebouw met een oppervlakte van circa 25.000 m2’. Een eerste impressie van de herontwikkeling zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij de twee fracties in de gemeenteraad.
Het hoogste deel van de combinatie van beide gebouwen is eind jaren ’80, begin jaren ’90 gebouwd naar een ontwerp van Rob van Erk (EGM Architecten) in opdracht van de Rotterdamse zakenbank Mees & Hope, als uitbreiding van het wederopbouw bankgebouw van architect A.A. van Nieuwenhuijzen (1883-1959). De voorgenomen ingrijpende verbouwing (ontwerp: Paul de Ruiter Architects) wordt door de fracties gezien als een ernstige aantasting van architectonische verschijningsvorm van voornamelijk het hoge deel van het bankgebouw. ‘Het is een iconisch kantoorgebouw dat op hele bijzondere wijze de dialoog aangaat met het oorspronkelijk bankgebouw uit de jaren ’50, waarbij oudbouw en nieuwbouw naadloos en bijna natuurlijk in elkaar overvloeien. Dit komt vooral tot uiting in het gebruik van een deel van het oorspronkelijk bankgebouw als middenrisaliet in de uitbreiding; als concept heel typerend voor postmodernistische architectuur’, vinden de fracties.
In het nieuwe ontwerp verdwijnen de kenmerkende gesloten (natuursteen) en open (glas) schijven, evenals de kroon met de vier medaillonvormige vensters als referentie naar het oorspronkelijk bankgebouw. Bij de presentatie van het ontwerp in 1988 werd het meest kenmerkende element ‘een glazen trap naar de hemel’ genoemd. Deze glasconstructie ingeklemd tussen twee massieve bouwblokken is in het nieuwe ontwerp geheel verdwenen. Op de cultuurhistorische waardenkaart van de Coolsingel (Urban Fabric, 2009) is het ensemble van beide gebouwen aangemerkt als beeldbepalend. In het bestemmingsplan is via een dubbelbestemming aangemerkt als ‘Waarde – Cultuurhistorie 2’. Dat wil zeggen: mede bestemd voor het behoud van de aan het gebied eigen zijnde cultuurhistorische waarden. Het bankgebouw is ook onderdeel van de inventarisatie naar Post65-erfgoed die nu landsbreed is uitgezet en waarin ook de gemeente Rotterdam nu stappen zet om het erfgoed uit de periode 1965-1990 te waarderen en te beschermen.
Niet doen.Nu beeldbepalend.