SCHIEDAM- De subsidiebeëindiging van de Frankelandgroep op de wijkfunctie is gebaseerd op ‘subjectiviteit, vooringenomenheid en willekeur’. Dat schrijft directeur Ben de Koning van de Frankelandgroep in het bezwaarschift op de afwijzing. De activiteiten van de Frankelandgroep zouden niet passend genoeg zijn binnen het beleid van de gemeente Schiedam, zo heeft de organisatie te horen gekregen.
De Schiedamse subsidie voor ouderenactiviteiten gaat nu naar andere aanbieders, omdat deze nieuwe aanvragen van ‘betere kwaliteit’ zouden zijn. Voor De Koning onbegrijpelijk. De Koning: ‘Gaat het daarbij om een uitgebreider ingevulde aanvraag? Het invulformat voor de subsidieaanvraag leende zich niet voor lange antwoorden (simpelweg te weinig ruimte), waardoor bij ons de indruk ontstond dat een uitgebreide aanvraag, zoals wij in voorgaande jaren hebben ingediend, ongewenst was.’ Op grond van de langdurige samenwerking dacht de Frankelandgroep dat hun activiteiten wel bekend waren bij de gemeente. De Koning: ‘We hebben daarom gekozen voor het kort en bondig invullen van het format.’
Het stoort de directie van de Frankelandgroep ook dat er alleen naar de subsidieaanvraag is gekeken en dat ervaringen uit het verleden juist niet zijn meegenomen. De Koning: ‘Wanneer de leden van de beoordelingscommissie niet of onvoldoende bekend zijn met onze activiteiten vanuit het verleden, kunnen zij die ervaringen ook niet betrekken in de weging.’
Frankeland voorziet zeker in een behoefte aan zorg. Maar de werkelijkheid is dat de zorg beneden maat is. Wat wel een werkelijkheid is dat dat de bestuurders van Frankeland te veel geld verdienen voor hetgeen zij doen dagelijks. De prijs vs kwaliteit is hier doorgeslagen richting de bestuurders.
En dat geldt niet alleen voor Frankeland, dat is zo voor heel veel zorgverleners. Het is een verdienmodel over de rug van degene die verzorgd wordt en de belastingbetaler.
René, wat is dit voor bullshit reactie. “Maar de werkelijkheid is dat de zorg beneden maat is.” Frankeland staat al jarenlang aan de absolute top van de zorg in Nederland. Frankeland haalt ook al geruime tijd regelmatig prijzen binnen die de uitstekende zorg die ze bieden bevestigen. Daarnaast gaat het hier over de afwijzing voor subsidie voor ouderenactiviteiten. Het is maar zeer de vraag of andere aanbieders op hetzelfde niveau die ouderenactiviteiten kunnen bieden en al helemaal of die ouderen die hier gebruik van maakten zitten te wachten op een opgedrongen verandering.
Daar wordt verschillend over gedacht.
Dit gaat over bijvoorbeeld de soos in de Harg. Dat vindt de gemeente te duur. Alleen dat zeggen ze niet. ????
Wat je zegt klopt Rene,
Rond 2018 stonden ze bekend als één van de slechtste van Nederland. Sinds die tijd hebben ze hard aan de weg getimmerd om ‘beter’ te worden.
Ze krijgen nu goud. Niet zo vreemd. Eens per jaar krijgen alle medewerkers en vrijwilligers een enquête. Daarop kan je vermelden hoe goed Frankeland wel niet is. Na het positief invullen krijg je een behoorlijk bedrag.
Als je iets negatiefs invuld zijn ze niet blij met je.
Als er ‘inspecteurs’ (aangekondigd) langskomen van de organisatie die de gouden prijs uitdelen struikelt men over personeel.
De rest van de week is er onderbezetting. Een dag van te voren gaat vrijwel alle ‘personeel met handjes aan het bed’ tekeer met schoonmaakmiddelen. ‘Lastige’ personeelsleden zijn op de controledag niet aanwezig, die kunnen weleens negatief zijn.
Momenteel houd men het hoofd boven water met leerlingen die als ‘handjes aan het bed’ worden behandeld en zzp’ers. De laatste worden vanaf 2024 niet meer ingehuurd i.v.m. bezuinigingen.
Dit betekend nog minder ‘handjes aan het bed’ bij de mensen die het verdienen. Maar (sub)hoofdjes zal je niet vaker zien aan het bed, het is nu al van nooit tot zelden.
Zeker niet in de nachten en op feestdagen, op een enkele uitzondering na. Maar dat zijn geen ‘echte’ Frankelanders.