MAASSLUIS- Het gemeentebestuur van Maassluis (CDA, PvdA, VVD en Maassluis Belang) staat neutraal tegenover de oprichting van een eerste islamitische basisschool. De gemeente heeft hierin geen bevoegdheden, zo krijgt de fractie te horen van Leefbaar Maessluys. De minister toetst de aanvraag en neemt het besluit. Het is het recht van initiatiefnemers om een aanvraag in te dienen.
Burgemeester en wethouders zullen in overleg gaan met het schoolbestuur over de te realiseren school. Het uitgangspunt is dat er in augustus 2023 gestart wordt met de nieuwe school. Initiatiefnemer, de Stichting Islamitisch College (SIC), zal op termijn aansluiten in het bestaande, reguliere, lokale overleg met schoolbesturen, kinderopvang, samenwerkingsverband en gemeente. Met deze partijen is besproken dat SIC zal gaan aansluiten.
Volgens de nieuwe wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen, die per november 2021 van kracht is gegaan, kunnen initiatiefnemers een nieuwe school oprichten en een verzoek indienen bij het Ministerie. Deze aanvragen worden door het ministerie getoetst aan de wettelijke eisen. De inspectie heeft daarbij de wettelijke taak om een oordeel te geven over de onderwijskwaliteit die te verwachten is op nieuwe scholen. De minister besluit vervolgens, mede op basis van het advies van de inspectie, over de aanvraag. De gemeente Maassluis heeft hierin geen taken en/of bevoegdheden. De gemeente is, mits er geen bezwaar wordt gemaakt door derden, verplicht om het besluit van de minister uit te voeren en SIC te voorzien van onderwijshuisvesting.
Bij een eerdere aanvraag in 2019 bleek het aantal te verwachten leerlingen te laag te zijn om een school haalbaar te maken in Maassluis. Wat het huidige aantal te verwachten leerlingen is voor het jaar 2023 is bij de gemeente totaal onduidelijk.
Voor zo ver de gemeente geen mogelijkheden tot bezwaar heeft heeft de gemeente wél de mogelijkheid om de boel zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Hierbij kun je denken aan verkeersonvriendelijke maatregelen en een extreem streng parkeerbeleid.