SCHIEDAM- Er wordt nog altijd gewacht met het toepassen van walstroom in de zeehavens van Schiedam. In het Rotterdamse deel van het havengebied wordt, onder andere in het kader van de landelijke stikstofaanpak, al geëxperimenteerd met de toepassing van walstroom. Over deze experimenten en de toepasbaarheid in Schiedam is de gemeente in gesprek met het Havenbedrijf Rotterdam. De ervaringen van deze experimenten zullen mee worden genomen bij het beoordelen van de toepasbaarheid van walstroom in de Schiedamse delen van de haven.
De mogelijkheden voor de toepassing van walstroom zijn eerder al verkend. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de toepassing van walstroom bij zeeschepen op de korte termijn nog niet realistisch is. Walstroom wordt dan ook met name gezien als een oplossing voor de middellange termijn.
Bij de Wiltonhaven is een kortlopende proef uitgevoerd met aggregaten op biodiesel. Duidelijk is dat de kosten hiervan vele malen hoger dan dat het schip gebruik maakt van de eigen generatoren op stookolie.
De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk walstroom voor zeeschepen uitrollen. Doel is dat in 2030 een groot deel van de zeeschepen ‘aan de stekker’ gaat als ze aan de kade liggen. Dieselgeneratoren kunnen dan uit en dat zou goed voor de luchtkwaliteit en de CO2-uitstoot. De komende vijf jaar wordt met een reeks projecten ingezet op een versnelling en opschaling van walstroom. Afhankelijk van de ervaringen daarmee, kunnen in 2025 de doelen worden bijgesteld.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.